Wolf Path
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Шон Конъри?

Шотландски боец
 [tally] 58%
Недосегаемите
 [tally] 6%
Скалата
 [tally] 6%
Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход
 [tally] 12%
На лов за Червения октомври
 [tally] 6%
всеки от "Бондианата"
 [tally] 12%

ВРЕМЕТО
Kantorakantora_new
Изследване откри атеросклероза в египетски мумии от преди 3 500 години
 
15 Юли, 2010
Изследване откри атеросклероза в египетски мумии от преди 3 500 годиниУчените, работещи съвместно с екип от египтолози, предприеха най-обширното компютърно томографско изследване на съдовото заболяване в египетски мумии до момента, като сканираха 22 мумии в Египетския музей.

С помощта на компютърен томограф SOMATOM Emotion 6, предоставен от сектор “Здравеопазване” на Siemens, международен екип от учени откри атеросклероза в египетски мумии, датиращи от преди 3 500 години.

Екип от кардиолози, начело с д-р Грегъри С. Томас от Калифорнийския университет “Ървайн” и Адел Х. Аллам от университета “Ал Азар” в Кайро, разкриха, че атеросклерозата не е заболяване на съвременния човек – от него са страдали и през 1530 г. пр. Христа.

Образната диагностика по проекта е осъществена с помощта на 6-срезов компютърен томограф SOMATOM EmotionУчените, работещи съвместно с екип от египтолози, предприеха най-обширното компютърно томографско изследване на съдовото заболяване в египетски мумии до момента, като сканираха 22 мумии в Египетския музей в Кайро в рамките на 4 дни. Целта на изследването, съфинансирано от сектор “Здравеопазване” на Siemens, бе да проучи дали атеросклерозата – предвестникът на сърдечносъдовите заболявания – е заболяване на съвременния човек и дали е съществувало преди хилядолетия.

Образната диагностика по проекта е осъществена с помощта на 6-срезов компютърен томограф SOMATOM Emotion, дарен на музея по време на съвместно проучване с Националното географско дружество, чиято цел бе визуализацията на мумифицираните останки на Тутанкамон.

Учените имаха възможността да локализират и идентифицират проводяща тъкан в 16 от 22-те мумии, изследвани в рамките на проекта, 9 от които показаха видими следи от артериална калцификация, считана за характерна за атеросклерозата. Вземайки предвид резултатите от изследването, учените успяха да заключат, че заболяването не е свойствено само на съвременния човек. Следи от калцификация бяха открити в мумиите на жени и мъже, живели между 1570 г. пр. Христа и 364 г. сл. Христа. Предполага се, че са били хора с висок социален статус, което вероятно е допринесло за развитието на болестта. Основната цел на този проект беше да се удостовери наличието или липсата на атеросклероза в представители на древното население. Освен това изследването позволи на видни египтолози да разгледат и анализират мумифицираните останки на тези “пациенти”, без това да нанесе вреда на артефактите, чието опазване е от първостепенна важност за всички участници в проучването.

Резултатите от този проект бяха публикувани в медицинския журнал JAMA и бяха представени по време на среща на Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания (AHA) в Орландо, Флорида, САЩ.

прочитания: 9473

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info