WASP_1
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ГРАБО
Древните траки ни завещават изкуството на правене на вино
 
26 Дек, 2008
Древните траки ни завещават изкуството на правене на виноСлед като втасало гроздето и се превърнело във вино, траките се отдавали на весели оргии в чест на Дионис, наречени розалии. Римляните ги взели от тях, като нарекли Дионис - Бакхус.

Изкуството на правене на вино ни е завещано от древните траки. Заради култа си към бог Дионис, траките започнали отглеждането на лозата и усвоили майсторството на правене на свещения елексир.

Едно от най големите светилища на траките бе открито през 2000 г. край с. Старосел. Тракийският култов комплекс е свидетелство за съществуването на тракийската цивилизация. Археолозите смятат, че тук е бил погребан един от най-великите владетели на тракийската империя - Ситалк. Храмът пази някои от тайните на древната цивилизация.

Траките предали лозата и майсторството си за правене на вино на гърцитеЕдна от основните функции на светилището обаче било извършването на култови ритуали в чест на бога на виното Дионис. В основата на този култ стоели виното, огънят и лозата. Свидетелство за това са двете парадни стълбища на храма, огромната култова площадка и ваната за съхранение на вино (и днес едни от атракциите на Храма са малките лозови издънки). Един от най-често извършваните ритуали било гадаенето по вино и огън за плодородие. Обикновено той се извършвал от самия господар, който се въплъщавал в ролята на бог Дионис. Владетелите на траките се смятали за безсмъртни и били единствените, които можели да контактуват с бога, затова играели и ролята на жреци.

Според археолозите, само най-заслужилите войни и аристократи можели да участват в този ритуал. Върху олтара на божеството владетелят Ситалк разливал вино и палел огън, а по височината на лумналия пламък се съдело за плодородието на годината. Ако той се издигнел високо, годината щяла да бъде добра.

След като втасало гроздето и се превърнело във вино, траките се отдавали на весели оргии в чест на Дионис, наречени розалии. Римляните ги взели от тях, като нарекли Дионис - Бакхус, а менадите - вакханки.

Траките предали лозата и майсторството си за правене на вино на гърците, които го разпространили из целия свят.

прочитания: 8981


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info