SMF-Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Megadeth-vertical
Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000
 
16 Май, 2024
Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение.

  снимка: БНР

  източник: БНР

  Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица.

  В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия център за лечение на инсулт в Столичната университетска болница "Св. Анна", сподели своето мнение по този въпрос.

  Доц. Калпачки посочи, че едно от основните предизвикателства при нелекуваните инсулти е навременното постъпване на пациентите в болницата. Симптомите на инсулт често са трудни за разпознаване от самия пациент, което води до закъснение в търсенето на медицинска помощ. Той подчерта, че има критично време, в което околните хора трябва да разпознаят симптомите и да реагират адекватно.

  Българските граждани, според Калпачки, са наясно с необходимостта от търсене на спешна медицинска помощ при инсулт. Проблемът възниква при довеждането на пациента до подходящ лечебен център, където може да се проведе съвременно лечение 24/7.

  Съвременното лечение на инсулт в световен мащаб включва метода тромболиза. През изминалата година около 50 клиники в България са извършили поне една тромболиза годишно, като при повече от половината тази процедура е извършвана един път месечно. Той подчерта, че в региона, където има център за лечение на инсулт, пациентите трябва да бъдат насочвани приоритетно натам.

  Доц. Калпачки препоръчва Спешна помощ да въведе изискване за приоритетно довеждане на пациенти с инсулт до специализираните центрове. Това би увеличило броя на навреме доведените пациенти и би позволило на медицинските екипи да работят по-ефективно и да спасяват повече човешки животи.

  По неговите думи в България има около 50 000 инсулта годишно, което означава, че на всеки 10 минути някой получава инсулт. Често инсултите започват с един от трите симптома: внезапно изкривяване на лицето, внезапна промяна в говора и внезапна слабост в едната или другата ръка.

  Основното предимство на тромболизата е драматичното увеличаване на броя на хората, които се възстановяват напълно след инсулт. Когато пациентът пристигне навреме и медицинският екип е опитен, лечението на инсулт в България не отстъпва на световните практики. Проблемите според доц. Калпачки възникват при късното разпознаване на симптомите и закъснялото придвижване на пациента до болницата.

  Доц. Калпачки отбелязва, че следболничното лечение на пациентите с инсулт също представлява сериозен проблем. Въпреки перфектно проведеното лечение в болницата, пациентите често излизат с допълнителни нужди, които остават на грижите на техните семейства. Изкуственият интелект, който може да разпознава симптомите на инсулт, вече е наличен на отделни места и представлява допълнителна надежда за по-бързо и точно диагностициране на инсултите.

  Въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение е необходима стъпка за подобряване на здравната система в България. Това предложение, подкрепено от Асоциацията за инсулти "Афазия" и медицински експерти като доц. Росен Калпачки, може да спомогне за спасяването на много човешки животи и за подобряване на качеството на лечение на инсултите в страната.

прочитания: 252

Geoff_Tate_Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info