Corey Taylor
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Glenn-Hughes-Eventim-verticalGlenn-Hughes-Bilet-vertical
“Закуска в „Тифани“” – за изяществото и проникновението на Труман Капоти
 
27 Юни, 2013
“Закуска в „Тифани“” – за изяществото и проникновението на Труман КапотиКапоти е автор на романите - “Закуска в „Тифани“”, “Арфата на тревите”, на много разкази, сценарии, а също така на шедьовъра - “Хладнокръвно” – документална история на едно от големите американски убийства.

източник: Колибри

Закуска в „Тифани“”
Труман Капоти
120 стр.


        прочетете откъс


     “Тифани” е изключително изискан, скъп и прочут бижутериен магазин в Ню Йорк, разположен на Пето Авеню No 727, който се превръща в истинска легенда, и то в световен мащаб, след романа на Труман Капоти “Закуска в „Тифани“” (публикуван през 1958 г.). Книгата става знаково произведение за големия писател и го превръща в жив класик. Романът получава такава известност, че сега бижутерийният магазин се рекламира чрез него и чрез едноименния филм по сценарий на Капоти. Изпълнението на Одри Хепбърн в “Закуска в „Тифани“” се смята за най-доброто в цялата ѝ кариера. Филмът пожънва невероятен успех, отнася голям брой номинации и “Оскар”-и и е признат за една от класиките на века.

     Книгата става знаково произведение за големия писател и го превръща в жив класикГлавната героиня Холи Голайтли (името означава “стъпваща леко”) обича да ходи в “Тифани”, защото там всичко е тъй красиво. Холи, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки усилията й да живее само в днешния ден тя носи неизбежния отпечатък на своето минало като всички хора на този свят.

     Труман Капоти (1924–1984) е роден в Ню Орлианс в семейството на чиновник и 16-годишна кралица на красотата. Баща му обаче не се задържа дълго на една работа и постоянно търси нови възможности за изява. Младият Труман израства при роднини в Алабама и неговото приемно семейство му служи като модел за много от образите, които описва по-късно. Майката на Труман се омъжва повторно за заможен бизнесмен и Капоти се мести в Ню Йорк, като приема името на втория си баща. В детските си години бъдещият писател се сприятелява с Харпър Лий, авторката на “Да убиеш присмехулник”, която го използва като прототип за образа на Дил в световноизвестния си роман.

      Капоти написва първите си разкази на осемгодишна възраст и публикува в престижни списания, за което е удостоен с голямата награда за кратка проза на името на О'Хенри. От този момент нататък Капоти познава единствено успеха и се превръща в едно от най-големите имена на американската литература. Автор е на романите “Други гласове, други стаи”, “Закуска в „Тифани“”, “Арфата на тревите”, на много разкази, киносценарии, а също така на “Хладнокръвно” – документална история на едно от големите американски убийства, първообраз на жанра “истински престъпления”. Неговата визитна картичка е изяществото на езика, мекотата на повествованието, проникновените образи, в по-голямата си част почерпани от неговия собствен живот.

                    
прочитания: 1998

Corey Taylor_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info