" />
We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на режисьора Дейвид Линч?

Мълхоланд Драйв
Ерейзърхед
Диво сърце
Синьо кадифе
Дюн
Вътрешна империя
Туин Пийкс: Огън, следвай ме
Изгубената магистрала
Човекът слон

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
Покъртителната метаморфоза на "Човекът Слон" на Дейвид Линч
 
14 Юни, 2006
Покъртителната метаморфоза на "Човекът Слон" на Дейвид ЛинчПрез 1862 г. на бял свят се ражда Джоузеф Мерик - съвсем обикновено дете, което обаче крие в себе си страшна болест. Лекарите така и не успяват да обяснят странните симптоми на заболяването.

Когато през 1980 г. никому неизвестният режисьор Дейвид Линч засне "Човекът Слон", мненията от страна на критика и публика за филма бяха крайно отрицателни. И как да не са - все пак това е Линч! За почитателите си той е гений, за масовите зрители - режисьор, който създава неповторима атмосфера във филмите си. За "Човекът Слон" се появиха рецензии от сорта, че това е филм, който никога не трябва да бъде прожектиран в киносалоните. Днес Линч има зад гърба си "Синьо кадифе", "Туин Пийкс", "Диво сърце", "Изгубената магистрала" и безапелационния "Мълхоланд Драйв", признати за абсолютни класики от заклети киномани.

Самият Дейвид Линч се появява в кратък епизод от филмаПрез 1862 г. на бял свят се ражда Джоузеф Мерик, съвсем обикновено дете, което обаче крие в себе си страшна болест. Когато става на две години, участъци от кожата му започват да потъмняват и загрубяват, а по шията и гърдите му се появяват дълбоки бръчки. Лекарите не могат да обяснят странните симптоми. На 12-годишна възраст цялата дясна част на главата на Джоузеф и дясната му ръка придобиват гигантски размери. Джоузеф получава прякора "Човекът Слон". Той е отритнат от обществото и умира на 28 години, без да успее да узнае причината за страшната си болест.

Това е истинската история, върху която е базиран филмът на Линч. Разбира се, в продукцията на режисьора нещата са показани по смразяващ начин - причина за "слонската" участ на Мерик е не медицинско заболяване, а изнасилване на майката от стадо слонове (!!!), което наистина може да бъде родено само от фантазията на майстора на мистериите Линч.

Героят на "Човекът Слон" претърпява истинска метаморфоза пред очите на зрителя - от изрод, изолиран от обществото, той се превръща най-напред в пълноценен индивид, а след това в истински джентълмен и творец.

Във филма на Дейвид Линч главните роли се изпълняват от Антъни Хопкинс, Джон Хърт, Ан Банкрофт и сър Джон Гилгуд.

Мерик претърпява истинска метаморфоза пред очите на зрителяИнтересни факти за "Човекът Слон"

Антъни Хопкинс изпълнява ролята на доктор Тревес, който са заема с тежкия случай на Човека Слон. Когато за първи път лекарят вижда стряскащия си пациент, по бузата му се стича сълза. Антъни Хопкинс споделя, че при заснемането на този кадър е мислел за болния си баща.

Самият Дейвид Линч се появява в кратък епизод от филма. Той е сред разярената тълпа, която преследва Мерик в подлеза.

Гримът за героя на Джон Хърт е направен по образец на истинските органи на Джон Мерик, които се съхраняват в лондонска болница. Самото полагане на грима е изисквало 12 часа. Първоначално Дейвид Линч се опитва сам да гримира актьора като Човека Слон, но се оказва, че не се справя особено добре с тази задача и впоследствие се отказва.


Други статии за Дейвид Линч:

"Дейвид Линч обещава, че отново ще шокира и изненадва" - четете тук

"Дейвид Линч иска да "успокои" света чрез медитация" - четете тук