Glenn-Hughes-Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
 [tally] 48%
KoЯn
 [tally] 3%
Bruce Dickinson
 [tally] 10%
Judas Priest
 [tally] 7%
Testament
 [tally] 7%
Five Finger Death Punch
 [tally] 3%
Accept
 [tally] 3%
Mr. Big
 [tally] 3%
Yngwie Malmsteen
 [tally] 3%
Bring Me the Horizon
 [tally] 3%
Corey Taylor
 [tally] 3%
HammerFall
 [tally] 3%

Corey-Taylor-verticalMegadeth-vertical
Група “Pantommind”: От гневно ударното начало през мрачно меланхоличното
 
15 Фев, 2005
Група “Pantommind”: От гневно ударното начало през мрачно меланхоличното“Pantommind” съществуват вече 10 години, творчеството им е вдъхновено от музиката на легенди като “Dream Theater”, “Queensryche” и “Fates Warning”.

- Как дойде предложението от “София Мюзик Ентърпрайсез” група “Pantommind” да подгрява “Fates Warning” на концерта на 17 февруари?

- От музикалната компания ни се обадиха по телефона и ни попитаха дали сме съгласни за съпорта… и ние естествено потвърдихме.

- Как смятате, че тази изява ще повлияе на бъдещето на групата?

- Със сигурност положително. Все пак на малко групи се отдава възможност като тази – да подгряват една от бандите, която ги е вдъхновила да правят музика… невероятно е! Самата среща с тези велики музиканти носи в себе си огромен заряд и енергия, която, надяваме се, ще повлияе положително и върху творческите търсения на всеки един от нас в бъдеще.

- Какво предстои за групата и какво си пожелахте през тази година?

- На първо място да сме здрави, да сме заедно като група, а и музата ни да е все още някъде наблизо! :)

Албумът ни “Shade Of Fate” излезе в целия свят, което добави допълнителна тръпка към предконцертната треска. Всъщност, без да губим много време, още през декември 2004 г. започнахме работа по съвсем нов материал. Няколко демо записи вече са почти готови, като силно се надяваме до края на 2005 г. да се поздравим с един нов, по-твърд и стилен прог-метъл албум.

- А как измислихте името на групата, какво точно означава то?

- То е събирателно от “pantomime” и “mind” – уникално-емблематично е като име. Когато пуснеш ”Pantommind” в Интернет търсачката, виждаш резултатите, които са свързани само и единствено с него. Пробвай например да потърсиш нещо за групата “Hammerfall” – излизат над 513 000 резултата, а едва ли повече от хиляда са свързани с групата. В началото на 90-те години се казвахме “Lavender Haze”, но решихме да сменим името и всеки започна да дава предложения… така и не помня от кого точно се пръкна това име, но и до днес много си го харесваме.

- Имате два издадени проекта в своята кариера – “Farewell” (1999) и “Shade Of Fate” (2005). Какво се промени в музиката ви за този период от 6 години между създаването им?

- Израснахме и на години, и като музиканти. Или поне така смятаме! :) Всъщност “Farewell” е един страхотен демо албум, който записахме с много надежда и любов, но лошият саунд и малко претрупаните композиции решиха съдбата му. В “Shade Of Fate” заложихме на по-кратки и изчистени композиции, запомнящи се припеви и много мелодия. Това в никакъв случай не означава, че албумът е “комерсиален”, просто той стана малко по-достъпен за по-широка аудитория.

Изключително сме горди от ласкавите отзиви от специализираните издания по целия свят. Не мога да не спомена и едно изказване на Клаус Йенсен, директор на водещата европейска мениджърска агенция “Intromental Management”, че “Shade Of Fate” е един от топ-прогресив метъл албумите за 2005 година (!) в световен мащаб.

- Най-голямата трудност, с която сте се сблъскали в кариерата си?

- Толкова са много, че ми е трудно да ги степенувам до “най”. И все пак, стоейки в дълбините на неизвестността и на разочарованията – най-голяма трудност бе да съумеем да се запазим като група през тези повече от десет години.

- Какво е посланието на вашата музика?

- Със сигурност музиката носи някакво послание, ако не директно, то поне като усещане и смяна на “цветовете”. При нас това е може би преминаването от едно към друго настроение – от гневно ударното начало през мрачното и меланхоличното до самия край на албума, където у слушателя остава едно дори оптимистично чувство.

Китаристът и основен композитор в - Виждате ли българска група на световната прогресив и метъл сцена?

- Разбира се, защо не?! В България е пълно с кадърни музиканти, но вече толкова години все нещо не достига, за да излезе някоя група с голям бум навън. Може би музикалната индустрия тук (ако въобще има такава в метъла) трябва да изпълзи от ъндърграунда час по-скоро и да подкрепи по достоен начин тези, които смятат, че не е по-добре да си “пръв на село, отколкото последен в града”.

- От самото си съществуване до днес “Pantommind” минават през много промени в състава. Кога смятате, че групата откри истинското си “аз”?

- Промените всъщност не са много като нови попълнения, едни и същи хора са напускали, след което са се връщали в групата. Но бих казал, че след неуспеха на демото “Farewell” бяхме страхотно мотивирани да продължим напред въпреки трудностите и да достигнем до това – албум на българска група да се продава в целия свят.

- Има ли други български прогресив групи, бихте ли изброили някои?

- Да, има няколко прог-групи в България, като рискувам да пропусна имена ще спомена “Mystica”, “Solaris”, “Aphasia” и невероятните “Music Station”.

- Как успяхте да издадете “Shade Of Fate” чрез западна компания? Много български групи нямат този шанс.

- Шанс? Може би да, но и не само… Когато бяхме готови с демо с 4 песни от проекта “Shade Of Fate”, ние започнахме да пращаме дискове по разни лейбъли в чужбина (по простата причина, че в България нямаше НИКАКЪВ интерес към нас). След няколко месеца неизвестност ни се обадиха от “Lucretia Records International”, че демото им е харесало, последваха кратки финансови преговори и подписване на договор за албум.

Интересно е и това, че след подписването получихме и други оферти от няколко американски звукозаписни лейбъла!

- В групата сте шестима, имате ли си лидер? :)

- Така е, множко сме и все някой трябва да води. При нас (почти като взводен командир!) това е китаристът и основен композитор Pete Christ. Той е и един от основателите на групата.

- Какво ще обещаете на почитателите си за предстоящия концерт с “Fates Warning”?

- Няма да ви разочароваме!


 

прочитания: 5386

Corey Taylor_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info