SMF-Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е вашият фаворит за есенно-зимния киносезон 2023?

Наполеон
Убийците на цветната луна
Клети създания
Ферари
Убиецът

 
   Резултати

ГРАБО
“Музика за хамелеони” - сборник с разкази и очерци от Труман Капоти
 
23 Фев, 2019
“Музика за хамелеони” - сборник с разкази и очерци от Труман КапотиТруман Капоти набира популярност с ранните си разкази, а първият му роман “Други гласове, други стаи” и новелата - “Арфата на тревите” затвърждават репутацията му на неповторим стилист.

източник: Колибри
 
“Музика за хамелеони”
Труман Капоти
280 стр.

прочетете откъс
 
   Музика за хамелеони / Труман КапотиПрез 2019 г. “Колибри” започва нова поредица от издания на големия американски разказвач Труман Капоти. Емблематични за творчеството му заглавия като “Хладнокръвно”, “Закуска в Тифани” и “Лятно пътуване” ще се появят с ново оформление, дело на художника Дамян Дамянов. Сред тях е и сборникът с репортажи “Музика за хамелеони”.

  “Музика за хамелеони” се явява предшественик на стъписващата документално-художествена творба “Хладнокръвно”. Определяни от критиката като “литературни бижута”, историите в сборника разгръщат таланта на автора до неподозирани висоти и го превръщат в родоначалник на художествената документалистика. Страниците са населени с незабравими герои: безупречно соанирана креолска аристократка, отпиваща деликатно абсент в елегантния си салон на остров Мартиника; злостен убиец, изпращащ на бъдещите си жертви зловещи предупреждения под формата на миниатюрни ковчези; достопочтен мъж от достопочтения щат Кънектикът, луд по дванайсетгодишно момиче, което дори не е виждал…

  Любопитното е, че пет от тринайсетте “бижута” в изданието виждат бял свят у нас за първи път. Не са били включени в изданието от 1981 г., тъй като в тях се говори открито за секс, за хомосексуалността на автора, а и за някои политически пристрастия, сметнати навремето за неподходящи.

  Труман Капоти набира популярност едва двайсетинагодишен с ранните си разкази, а първият му роман “Други гласове, други стаи” и новелата “Арфата на тревите” затвърждават репутацията му на неповторим стилист и един от най-ярките гласове на следвоенното поколение.  Сред коронните му творби са екранизираният роман “Закуска в Тифани”, сборникът с разкази и очерци “Музика за хамелеони” и шедьовърът “Хладнокръвно”, дал тласък на нов жанр –  true crime. По повод навършването на 90 години от рождението на писателя “Модърн Лайбръри” представи “Събрани разкази”, първата пълна колекция с неговата изящна кратка проза, също издадена у нас от “Колибри”.

прочитания: 3344


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info