We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на режисьора Дейвид Линч?

Мълхоланд Драйв
Ерейзърхед
Диво сърце
Синьо кадифе
Дюн
Вътрешна империя
Туин Пийкс: Огън, следвай ме
Изгубената магистрала
Човекът слон

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Kantorakantora_new
Хосе Раул Капабланка разкрива всички тънкости на шахмата
 
03 Юни, 2017
Хосе Раул Капабланка разкрива всички тънкости на шахматаХосе Раул Капабланка e знаменит кубински шахматист и 3-ти световен шампион по шахмат от 1921 до 1927 г. Играе шахмат от началото до средата на XX век. Капабланка има 680 официални срещи, от които спечелва 371.

източник: ИнфоДАР

Хосе Раул Капабланка

Учебно пособие за начинаещи и напреднали шахматисти”

Консултанти: Майстор на спорта по шахмат, инж. Лозко Гогов,
Гросмайстор двукратен републикански шампион
за 1993 и 1999 г. по шахмат – Петър Генов.

176 стр.

 
Учебното пособие за начинаещи и напреднали шахматисти на Хосе Раул Капабланка e не само самоучител по шахмат, а и чудесно помагало за всички треньори по шахмат в страната, а също така и прекрасен подарък както за детето, желаещо да научи шах, така и за всички изкушени от  играта.

  Световните шампиони за Капабланка:

  Гари Каспаров – XIII световен шампион по шахмат:

  “Всеки голям майстор оставя своите партии за бъдещите поколения, своите коментари за тях, разкриващи особеностите при провеждането на шахматната партия, своя метод. Да придобиете майсторство е възможно, само ако изучите шахматното наследство. Ако проследите 100 партии на Капабланка, вие няма да заиграете като него, а само ще се научите да прилагате неговите методи при определени позиции.”

  Учебното пособие за начинаещи и напреднали шахматисти на Хосе Раул КапабланкаАнатолий Карпов – XII световен шампион:

  “Книгата на Капабланка беше първата шахматна книга, която изучих от корица до корица. При това аз не просто я прочетох, а именно изучих! Неговите идеи ми влияят и до ден днешен.”

  Тигран Петросян – IX световен шампион:

  “Аз се възпитавах от партиите на Хосе Капабланка и Арон Нимцович, те са моята шахматна плът и кръв.”

  Михаил Тал – VIII световен шампион:

  “Без техника е невъзможно да се достигнат върховете на шахмата, ето защо ние се стремим да усвоим от Капабланка неговата чудесна и тънка техника.”

  Александър Алехин – IV световен шампион (отнел титлата от Капабланка):

  “В шахматната история не е имало и едва ли някога ще има шахматист, равен по талант на великия Капабланка."


  Хосе Раул Капабланка e знаменит кубински шахматист и 3-ти световен шампион по шахмат от 1921 до 1927 г. Играе шахмат от началото до средата на XX век. Капабланка има 680 официални срещи, от които спечелва 371, завършва наравно 262 и загубва само 47 в целия си живот. Постигнатият резултат 502 точки от 680 възможни е 73,8 % от максимума, с което Капабланка заема второ място в света за всички времена след Пол Морфи. На турнири и мачове изиграва 583 партии, от които 302 победи, 246 ремита и само 35 загуби. Отношението "победи"/"загуби" е 8,6 : 1. Над 1200 негови партии са записани.

  Много историци на шахматната игра наричат Капабланка "Моцарт на шахмата“. Той има виртуозна техника и реализира и най-малките преимущества. Минава за непобедим шахматист. Сравняват го с шахматна машина и го наричат "Кубинска Фурия“ и "Любимец на боговете“.

  Гениалността на Капабланка е забелязана в най-ранна детска възраст. Научава правилата на шахмата от своя баща, когото побеждава още на 4-годишна възраст. Записан е в Хаванския шахматен клуб, когато е на пет години. Големите играчи в този клуб така и не успяват да отнемат царицата от малкото момче. На 11 години Капабланка е вече един от най-силните шахматисти в Куба. Когато е едва 13-годишен побеждава шампиона на Куба Хуан Корсо след 4 победи, 3 загуби и 6 ремита.

прочитания: 2673

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info