Judas-Priest
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Corey-Taylor-verticalMegadeth-vertical
Системата за защита HANS намалява контузиите сред пилотите във “Формула 1”
 
15 Юли, 2005
Системата за защита HANS намалява контузиите сред пилотите във “Формула 1”Експертите считат, че ако системата за сигурност HANS бе разработена през 1994 г., Аертон Сена нямаше да загине на пистата “Имола”.

Революционната система за сигурност HANS включва защита на главата и гърба по време на шофиране. Тя предпазва главата и гърба на шофьора при насрещен или страничен удар.

Експертите считат, че ако системата за сигурност HANS бе разработена през 1994 г., световноизвестният пилот Аертон Сена нямаше да загине на пистата “Имола”. Началото на разработките по системата практически започват през 1960 г., но изследванията бележат прогрес едва след 1996 г. Тогава “Мерцедес Бенц”, в партньорство с д-р Робърт Хубарт, професор по биомеханика в Мичиганския университет в Охайо, намира най-доброто решение за едновременна защита на главата и на гърба на шофьора.

Официалното представяне на системата HANS стана през 2001 г. в Монако. HANS е изработена от карбонови нишки и синтетични материали. Два малки колана държат каската на пилота в изправено положение и предотвратяват евентуалните отклонения на главата от вертикалната ос в по-голям диапазон от 5 до 7 градуса.

Недостатък на системата е, че шофирането с нея не позволява на водача на автомобила да се ориентира достатъчно добре за обстановката около себе си. Създава се “мъртва зона” на видимост поради недостатъчната подвижност на главата.

За сметка на това обаче, HANS дава голяма сигурност и удобство при шофиране с над 200 км/ч. Статистиката показва, че след въвеждането на HANS контузиите сред пилотите от “Формула 1” са намалели с над 70 %.

прочитания: 5225

Glenn-Hughes-Bilet_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info