" />
We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на режисьора Дейвид Линч?

Мълхоланд Драйв
 [tally] 20%
Ерейзърхед
 [tally] 40%
Диво сърце
 [tally] 0%
Синьо кадифе
 [tally] 20%
Дюн
 [tally] 0%
Вътрешна империя
 [tally] 0%
Туин Пийкс: Огън, следвай ме
 [tally] 0%
Изгубената магистрала
 [tally] 0%
Човекът слон
 [tally] 20%

ВРЕМЕТО
Colibrikantora_new
Кафето намалява риска от инфаркт и подобрява реакциите
 
22 Апр, 2008
Кафето намалява риска от инфаркт и подобрява реакциитеКофеинът действа като общ стимулант на метаболизма особено при по-интензивно физическо натоварване или физически спорт. Например той помага на колоездачите да увеличат скоростта си в надпревара.

Последните научни изследвания доказват, че консумацията на кафе допринася за намаляването на риска от фатални сърдечни атаки като инфаркт. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в любимата напитка. Хлорогенната киселина и съединенията, които се образуват при печенето на кафе зърната предпазват от хронични болести, включително сърдечни заболявания.

Остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерол, са резултат от дезинформация и митове. Виновник за това всъщност са мазнините, които се съдържат в кафе зърната на нефилтрираното кафе, приготвяно с джезве или в кафеварка. Мазнините в кафе зърната лесно може да се елиминират, като се използва филтрираща хартия при варенето на кафето или просто като се консумира разтворимо кафе.

Отдавна е известно, че кофеинът има известен ефект и върху нервната системаНе е установена зависимост между кръвното налягане и кафето при умерена консумация (3-5 чаши). Кръвното налягане се повишава при приемане на кофеин единствено при т. нар. “чувствителни към кофеин” хора. Въпреки това при тях повишаването на кръвното налягане е сравнително ниско и продължава около час. Затова кафето не се счита за рисков фактор за високо кръвно.

Отдавна е известно, че кофеинът има известен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и същевременно предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората при пътуване.  В тази връзка учените напомнят, че 1 на всеки 10 катастрофи се дължи на заспиване зад волана, което е 2 пъти повече от инцидентите при превишена скорост.

Освен това кофеинът действа като общ стимулант на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или физически спорт. Например той помага на колоездачите или участниците в маратон да увеличат скоростта си.

По данни на International Coffee Organization кафето облекчава главоболието. Експериментално е доказано, че 6 часа след приемането на болкоуспокоителни и пиенето на кафе 80% от пациентите усещат подобрение в сравнение с 67% от тези, които приемат само болкоуспокоителни.

Кофеинът въздейства и върху степента на запаметяване на информация.

прочитания: 5243

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info