We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на режисьора Дейвид Линч?

Мълхоланд Драйв
Ерейзърхед
Диво сърце
Синьо кадифе
Дюн
Вътрешна империя
Туин Пийкс: Огън, следвай ме
Изгубената магистрала
Човекът слон

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Colibrikantora_new
Спортът е полезен, но не бива да се прекалява!
 
02 Апр, 2008
Спортът е полезен, но не бива да се прекалява!Сутрешната тренировка, за която повечето хора смятат, че е необходима част от живота, е много вредна за здравето. В началото на деня мускулите се “пробуждат” от покоя, в който са били през нощта.

Един от най-известните руски баскетболисти Александър Белов умира на 26 години, след като сърцето му не издържа огромното физическо напрежение. Известният хокеист Блинов, фигуристът Гранко и десетки други атлети също се разделят с живота си в името на големия спорт. Месеците преди олимпиадата – върховно изпитание в кариерата на всеки спортист – са съпроводени с изнурителни тренировки и непосилни натоварвания за човешкия организъм. Заветната цел, разбира се, е олимпийското злато, но понякога цената, която се заплаща за него е прекалено висока!

           Отдавна съществува схващането, че най-подходящото време за занимания с физически упражнения е рано сутрин. Оказва се, че това съвсем не е така. Сутрешната тренировка, за която повечето хора смятат, че е необходима част от здравословния живот, е много вредна за здравето. В началото на деня мускулите се “пробуждат” от покоя през нощта – процес, който трябва да бъде извършен постепенно. Сериите от физически упражнения водят точно до обратния ефект.

През 2002 г. британски учени от университета Брунела в Мидълсекс оповестяват, че хора, които тренират сутрин без дори да са закусили, са особено податливи към инфекциозни заболявания. При физически натоварвания в ранните часове на деня се наблюдава понижаване на защитните сили на човешкия организъм. Тази закономерност е установена след проведени изследвания с участието на 14 професионални плувци. Получените резултати по мнение на специалистите се отнасят и за аматьорите. Ръководител на тестовете е проф. Лигер Димитриу. Той отбелязва, че  професионалните състезатели нямат избор, когато се отнася до здравето им. Единствено усилените тренировки гарантират успехи, в който и да било спорт.

Професионалните състезатели нямат избор, когато се отнася до здравето имПродължавайки разработките на своите британски колеги, японски учени сравняват кръвни проби от доброволци, практикуващи джогинг след сутрешните тренировки. Изследванията показват, че натоварването сутрин повишава вероятността от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове. Джогингът след това ускорява кръвообращението и до голяма степен предпазва организма от вредния ефект на упражненията. В голям процент се намалява и риска от запушване на кръвоносните съдове.

Испански изследователи от клиниката Рубер в Мадрид пък доказват, че заниманията с велосипеден спорт способстват развитието на импотентност у състезателите. Учените провеждат наблюдения върху над 1700 професионални велосипедисти. Те установяват, че всеки пети от тях страда от импотентност. Причина за появата на коварната болест е дългото седене на велосипедното седло и голямото физическо натоварване, натрупано в долните крайници на тялото. В резултат се нарушава кръвообращението в областта на гениталиите на спортиста и това води до необратими последствия.

Според испанските учени доста преди тях специалисти от други страни са достигнали до аналогични изводи, но те не са били взети под внимание в спортните среди. Ръководителят на испанските медици Санса де Техадо заявява, че подобна връзка е била установена още в далечното минало. Това любопитно твърдение е основано върху съчинение на Хипократ, който изучавал живота на племето скифи. Хипократ отбелязва, че една част от скифите се измъчвала от полово безсилие. То било предизвикано от постоянното друсане върху конския гръб по време на езда. Това засягало преди всичко богатите скифи, тъй като бедните не могли да си позволят да си купят коне. Ето защо те и не страдали от импотентност.

прочитания: 5544

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info