We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви творба на Стивън Кинг?

Тъмната кула
То
Гробище за домашни любимци
Сиянието
Куджо
Мъртвата зона
Кери
Кристин
Зеленият път
Мъглата
Изкуплението Шоушенк
Играта на Джералд

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Храмът на Зевс Гръмовержеца се намирал в Олимпия
 
15 Юли, 2006
Храмът на Зевс Гръмовержеца се намирал в ОлимпияОблеклото, венецът и лентата на главата на Зевс, били изработени от чисто злато. Златни били и облеклото и победният венец на богинята Нике, която Зевс държал в едната си ръка.

В един от най-големите и богати градове на Древна Гърция - Олимпия, се е намирал храмът на Зевс Гръмовержеца. Той представлява и едно от седемте чудеса на света!

Облеклото, венецът и лентата на главата на Гръмовержеца, били изработени от чисто златоВъзхитителната постройка била издигната в средата на V век пр. Христа от архитекта Либон. Сградата се отличавала с величествените си 34 мраморни колони. В храма се намирала прославената в Античността статуя на Зевс, седнал на златен трон със скъпоценни камъни.

Облеклото, венецът и лентата на главата на Гръмовержеца, били изработени от чисто злато. Златни били и облеклото и победният венец на богинята Нике, която Зевс държал в едната си ръка. Лицето на бога било изработено от изкусно подредени една до друга пластинки от слонова кост.

В края на V в. по заповед на византийския император Теодосий II знаменитата статуя била пренесена в императорския дворец в Константинопол, където била разрушена по време на големия пожар. През 426 г. пак по нареждане на Теодосий II град Олимпия бил разграбен, разрушен и изгорен. Развалини останали да напомнят за храмовете на Зевс и Хера...

прочитания: 13759

We Rock 2 Firma Bg

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info