Stratovarius 01
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на режисьора Стенли Кубрик?

Сиянието
Спартак
Пълно бойно снаряжение
Портокал с часовников механизъм
2001: Космическа одисея
Широко затворени очи

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Colibrikantora_new
Храмът на Зевс Гръмовержеца се намирал в Олимпия
 
15 Юли, 2006
Храмът на Зевс Гръмовержеца се намирал в ОлимпияОблеклото, венецът и лентата на главата на Зевс, били изработени от чисто злато. Златни били и облеклото и победният венец на богинята Нике, която Зевс държал в едната си ръка.

В един от най-големите и богати градове на Древна Гърция - Олимпия, се е намирал храмът на Зевс Гръмовержеца. Той представлява и едно от седемте чудеса на света!

Облеклото, венецът и лентата на главата на Гръмовержеца, били изработени от чисто златоВъзхитителната постройка била издигната в средата на V век пр. Христа от архитекта Либон. Сградата се отличавала с величествените си 34 мраморни колони. В храма се намирала прославената в Античността статуя на Зевс, седнал на златен трон със скъпоценни камъни.

Облеклото, венецът и лентата на главата на Гръмовержеца, били изработени от чисто злато. Златни били и облеклото и победният венец на богинята Нике, която Зевс държал в едната си ръка. Лицето на бога било изработено от изкусно подредени една до друга пластинки от слонова кост.

В края на V в. по заповед на византийския император Теодосий II знаменитата статуя била пренесена в императорския дворец в Константинопол, където била разрушена по време на големия пожар. През 426 г. пак по нареждане на Теодосий II град Олимпия бил разграбен, разрушен и изгорен. Развалини останали да напомнят за храмовете на Зевс и Хера...

прочитания: 14062

Stratovarius 02 Firma Bg

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info