Lacuna_Coil
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви творба на Стивън Кинг?

Тъмната кула
То
Гробище за домашни любимци
Сиянието
Куджо
Мъртвата зона
Кери
Кристин
Зеленият път
Мъглата
Изкуплението Шоушенк
Играта на Джералд

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Kantorakantora_new
Златото е наркотик за търсачите на съкровища
 
12 Дек, 2009
Златото е наркотик за търсачите на съкровищаВ Древния Египет, Рим, Византия хиляди роби са се бъхтели в златните мини при нечовешки условия, за да трупат безценния метал в съкровищниците на своите господари. Златото не е достъпно за всеки, затова е така ценно.

Златото е един от най-редките метали на планетата. Един тон земна кора съдържа 0,005 грама злато (спрямо 0,1 грам сребро). Океаните са най-големите златни находища на Земята. Особено златоносни са крайбрежните води. Предполага се, че количеството на съдържащото се в океана злато възлиза на около 10 млрд. тона.

Златото не е достъпно за всеки и затова е и толкова ценно. За да бъде добивано, са нужни огромни технически и финансови възможности. В Древния Египет, Рим, Византия хиляди роби са се бъхтели в златните мини при нечовешки условия, за да трупат безценния метал в съкровищниците на своите господари.

Златотърсачите трябвало да притежават добър нюх и много търпениеСъществуват различни типове златни залежи. Едни от тях са т. нар. сипеи. Именно от тях идват онези неравномерно оформени буци злато, които са откривани направо в речния пясък. За добива им не са нужни някакви особено развити технологии. Златотърсачите е трябвало да притежават добър нюх, познания за местонахожденията на съоитветните златни находища, корито за промиване на речния пясък и малко търпение.

Една такава буца с тегло 0,085 г. е предизвикала най-голямата треска за злато на всички времена. Тя е открита на 19 януари 1948 г. от занаятчията Джеймс Маршал във воденичен яз на щата Калифорния.

Най-големите златни находища днес се намират в Южна Африка. От дълбоките до 3000 м. шахти са извадени над 40 000 тона злато - това е почти половината от целия златодобив от новокаменната ера до днес.

Златото притежава и други ценни качества освен своята стойност! То е изключително устойчиво на пораженията, нанасяни от времето. Водата и въздухът не го променят. Златото е тежък метал, поради което той може да се натрупва в големи количества на малки пространства.

Историята познава много опити златото да бъде заменено с нещо по-ценно. Сребро, платина, петрол... Но напразно, златото си остава злато! Неговият истински недостатък е само един - бързо изтича през пръстите.

прочитания: 7429

Lacuna_Coil_2 Firma Bg

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info