Corey Taylor
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Средновековен атракцион в Мезешката крепост отвори врати за туристи
 
20 Юни, 2013
Средновековен атракцион в Мезешката крепост отвори врати за туристиВсички гости на събитието имаха възможност да видят възстановка на военен лагер, настъпление и мирни преговори между войски в реставрираната крепост по проекта на Община Свиленград.

Уникален Средновековен атракцион бе открит в района на крепостта край село Мезек. Военен лагер с палаткови съоръжения, каруци и макети на коне са само малка част от атракциите, които вече ще посрещат посетителите на Средновековната крепост. На откриването присъстваха и.д. областният управител на Хасково Николай Нанев, кметовете на Свиленград инж. Георги Манолов и на Ивайловград Диана Овчарова, консулът на България в Одрин Руско Георгиев, общински съветници на Община Свиленград, както и много жители на Свиленград, Мезек и околностите.

“Радваме се, че с този проект създаваме атрактивен туристически продукт, за да привличаме в село Мезек и региона повече както родни, така и чуждестранни посетители”, заяви ръководителят на проекта инж.Иванка Димитрова.

В рамките на откриването бе представена и възстановка на ритуали и обичаи от времето на траките Всички гости на събитието имаха възможност да видят възстановка на средновековен военен лагер, настъпление и мирни преговори между войски в реставрираната крепост по проекта на Община Свиленград. “С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”. В постановкатa се включиха Любен Чаталов, Пламен Сираков, Дидо Мачев, Георги Керменски, Астор, както и много местни любители-актьори.

Целта на проекта е подкрепа и подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на Средновековната крепост и Тракийската гробница в с. Мезек. Той е финансиран от ОП “Регионално развитие” 2007-2013 г., а общата му стойност е 3 142 267 лева. Освен военен лагер са  предвидени още  игри за туристите – пейнтбол, стрелба с лъкове, арбалети, хвърляне на ласо и други. Изградена е и пикник зона с маси и столове от дънери.

В крепостта бяха представени и традиционни за региона храни като малеби, подготвено от най-популярната в Свиленград сладкарница Парапина, местните колбасарски цехове Бурденис и Сарандиев осигуриха колбаси, две фирми – ЕТ Катерина и ЕТ “Димо Димов”, подготвиха баници и погачи, а Пени маркет предоставиха любезно вода.

В рамките на откриването бе представена и възстановка на ритуали и обичаи от времето на траките на Тракийската куполна гробница. Спектакълът включи и богати мултимедийни ефекти, с чиято помощ се представят по зрелищен начин лов на дивеч, ритуално погребение и тракийски танци. Представени бяха и единствените в световен мащаб триизмерни холограми на исторически предмети, открити в гробницата. Само за един месец от поставянето на холограмите в гробницата, посещенията на туристи са се увеличили двойно, заяви ръководителят на проекта инж.Иванка Димитрова.

В края на срока на проекта  ще бъдат финализирани и останалите дейности  – изграждане на велоалея до село Мезек, стрийт арт рисунки по пътя към Тракийската куполна гробница, одит и заключителна пресконференция.

прочитания: 10858


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info