Judas-Priest
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Glenn-Hughes-Eventim-verticalGlenn-Hughes-Bilet-vertical
Интегрират древна архитектура с новопостроени сгради
 
11 Мар, 2013
Интегрират древна архитектура с новопостроени сградиАнтичният град Августа Траяна се намира в Стара Загора. Комплексът включва западната порта на Августа Траяна, части от двете крепостни стени, крайградски ров, площадно пространство.

Община Стара Загора стартира проект, с който ще превърне разкрития античен град от римско време в туристическа атракция. Реализацията на проекта "Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция" започна на 5 март. Той се изпълнява по Оперативна програма "Регионално развитие" (2007-2013) и е на стойност 4 387 493 лв.

За една година ще бъде извършена консервация и експониранеЗа една година ще бъде извършена консервация и експониране на запазените елементи на античния град Августа Траяна и оформяне на модерни външни експозиционни зони и инфраструктура за туристически маршрут към монументалния археологически комплекс. Античният град включва западната порта на Августа Траяна, части от двете крепостни стени на античния и средновековен град, крайградския ров, площадно пространство с постамент за императорска конна статуя, амфитеатрален аудиториум, трасето на "Decumanus maximus" (една от главните улици на античния град с посока изток-запад) и южната фасада на градските терми.

В рамките на проекта ще бъде извършена консервация и експониране на Западна порта. Ще бъдат съхранени в максимална степен всички оригинални структури от Западната порта с прилежащите й стени и протейхизмата (допълнителна външна крепостна стена), като ще бъдат очертани и пригодени за туристически посещения всички елементи на отбранителното съоръжение - портата, крепостните стени, улиците, както и хронологията на етапите на изграждане на крепостната система в античността. Предвижда се и създаването на подход от запад към археологическия комплекс за достъп на туристи.

Средата на античния площад ще бъде подобрена с прикриване на съвременна сграда, застъпила част от главната антична улица "Decumanus maximus", със "завеса" от зеленина. Попадащата в рамките на улицата фасада ще бъде облицована и с пана, върху които ще бъдат експонирани фотоси, пресъздаващи атмосферата на римския град и исторически данни.

Средата на античния площад ще бъде подобрена Археологическият комплекс ще бъде допълнен с разкриване на запазените части от четирите инсули южно от Старозагорската опера и част от "Decumanus maximus" под трасето на ул."Митрополит Методий Кусев". В пространството под улицата ще бъде създадена атрактивна експозиционна зона, в която антични помещения ще бъдат остъклени като големи витрини с изнесена навън музейна среда. Освен това на сто метра северно от централния площад, туристите ще могат да разглеждат открита мозайка.

Консервация, реставрация и експониране ще се извърши и на античните руини в източния двор на Регионалния исторически музей - Стара Загора, на антични подови мозайки и лапидарни паметници, включително античния басейн (писцина), портик с колонада, римска подова мозайка и др.

Проектът предвижда още развитието на туристическата инфраструктура с нужните озеленявания, обособяване на алеи, места за паркиране и приобщаване на Библиотека "Захарий Княжески" чрез стълбище.

прочитания: 4514

Glenn-Hughes-Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info