Faun_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Glenn-Hughes-Eventim-verticalGlenn-Hughes-Bilet-vertical
Базиликата “Червената църква” край Перущица ще бъде реставрирана
 
06 Мар, 2013
Базиликата “Червената църква” край Перущица ще бъде реставриранаГрад Перущица заема особено място в цялата историческа памет на България. Местността е богат извор на находки. Смята се, че Перущица води началото си от древния град Драговец.

Изпълнението на проекта “Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на Раннохристиянска базилика “Червената църква” край гр. Перущица” е оценено на стойност 2 304 052 лева. Основната му цел е да осъществи дейности по консервация, реставрация и социализация на “Червената църква”, с което ще подпомогне развитието на културния туризъм във вътрешността на страната, притежаваща значителен туристически потенциал. Проектът предлага и мерки за опазване, социализация и подобряване на възможностите за достъп до културната ценност и създава предпоставки за развитие на местна туристическа индустрия. Реализацията му ще позволи включването на “Червената църква” в тематични и териториални културни маршрути.  

Църквата е от типа четириконхални куполни базилики с обиколни коридори и два притвораГрад Перущица и районът около него заемат особено място в историческата памет на България. Местността е богат извор на археологически находки. Смята се, че сегашният град води началото си от древния град Драговец, който вероятно е бил разположен на 2-3 километра северно от днешните му граници, но е бил разрушен през XIV-ти век. Един от най-забележителните паметници от V – VI век в околността на съвременния град е раннохристиянската базилика “Червената църква”. Нейното изграждане в околностите на Филипопол, недалеч от важния път от Тракия към Бяло море и от Константинопол към Западна Европа, се свързва с разпространения в християнския свят култ към мъчениците.

“Червената църква” е един от най-забележителните представители на раннохристиянската архитектура на Балканите от ранновизантийската епоха. Църквата е от типа четириконхални куполни базилики с обиколни коридори и два притвора. Запазени са части от северната конха – на височина до подкуполната арка. Има останки от два слоя стенописи. В непосредствена близост до църквата е разкрит голям двор от западната страна с вход и кула към него, некропол от ХІ-ХІІІ век и селище от ХІІІ-ти век. В църквата са регистрирани три строителни периода. Първоначално е представлявала мартирий, изграден в края на ІV век. В периода от края на V – началото на VІ в. се превръща в църква. В третия строителен период /Х-ХІV в./ се изгражда портик и се извършват множество преправки. Стенописите са датирани в периода VІ и ХІ в.

прочитания: 3970

SMF-Bilet_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info