Judas-Priest
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Glenn-Hughes-Eventim-verticalGlenn-Hughes-Bilet-vertical
Навършват се 140 години от обесването на Васил Левски
 
19 Фев, 2013
Навършват се 140 години от обесването на Васил ЛевскиЛичността на Апостола на свободата - Васил Левски, се възприема като най-ярката и най-откроената сред всички организатори на българската национална революция.

На днешната дата се навършват 140 години от обесването на един от най-великите българи - Васил Левски. Присъдата е изпълнена през 1873 г. в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешната столица на България, където е издигнат негов паметник. В последните си мигове Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София - отец Тодор Митов. В изповедта си той казва: “Каквото съм правил, в полза народу е”.

Васил Иванов Кунчев е български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Присъдата е изпълнена през 1873 г. в околностите на София
Левски е известен и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. Други известни негови прозвища са “Дяконът” и “Джингиби” (Неуловимият).

В съвременна България личността на Васил Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. За българите Дяконът е национален герой и национален идеолог за “чиста и свята република”. В България има 131 паметника на Апостола и три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музеят “Васил Левски” в Ловеч, Къкринското ханче и Националният музей “Васил Левски” в Карлово. Като музей е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир. Почти всяко по-голямо населено място в страната има улица, площад или училище, носещи името на Апостола.
прочитания: 3833

SMF-Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info