Bruce-Dickinson
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Corey-Taylor-verticalMegadeth-vertical
Храмове на Япония и традиционна японска архитектура: Eнгаку-джи
 
28 Окт, 2011
Храмове на Япония и традиционна японска архитектура: Eнгаку-джиХрамът Енгаку-джи е най-типичният и най-старият пример за японската Танг архитектура Той съдържа общо 18 сгради. Големият храмов комплекс бил реконструиран от зен монаха Сейсетсу в периода Едо.

През своето многовековно развитие традиционната японска архитектура, макар и повлияна от културата на своите съседи, е създала и утвърдила свой специфичен образ.

По времето на всички етапи от нейното съществуване тя се е отличавала с особена чувствителност към красотата и със способността си да я внесе в ежедневието.

Архитектурата на Япония се характеризира с трепетно отношение към природата, с усещане за непрекъсната връзка между човешкото и божественото.

Многобразието на традиционната японска архитектура е представено в храмовата архитектура, архитектурата на замъците и архитектурата на градините на Япония.

Eнгаку-джи 

Огромната камбана в храма, която е под закрилата на ЮНЕСКОХрамът Енгаку-джи се намира в град Камакура, префектура Канагава, Япония. Той е основан през 1282 г. от китайски зен будистки монах, по молба на регента Ходжо Токамини след войната, която той води за отблъскването на монголските нашествия от Япония. Енгаку-джи е посветен на загиналите японци и монголци в тази война.

Този храм е един от важните центрове на зен будизма в Япония. Енгаку-джи станал център на зен будистка школа по време на управлението Канто. В тази школа учители били известните японски мъдреци Кошо Учияма (автор на повече от двадесет книги за Зен будизма и оригамите) и Соиен Шаку (прочут японски зен будистки монах, който бил първият японец, преподавал в САЩ). Техен ученик бил известният японски писател Дайсетсу Тейтаро Сузуки.

Храмът Енгаку-джи е най-типичният и най-старият пример за японската Танг архитектура. Той съдържа общо 18 сгради. Големият храмов комплекс бил реконструиран от зен монаха Сейсетсу в края на периода Едо. Комплексът е опожаряван много пъти. От входа могат да се зърнат всички 18 храмови сгради, подредени в права линия в типичен китайски архитектурен стил.

Известни забележителности на Енгаку-джи са:

- двуетажната порта, наречена Санмон, украсена с калиграфия от императора Фушими;
- огромната главна зала “Бутсу-ден”;
- мощехранителницата, наречена “Шари-ден”, която била построена в XVI-ти век в стила на китайската династия “Сонг”. Историците и учените вярват, че в тази сграда се съхранява единият от зъбите на принц Сидхарта (Буда);
- залата “Убай-ин”, където се съхранява статуя на Канон;
- къщата “Бутсуничи-ан” – гробницата на император Фушими;
- огромната камбана, която е под закрилата на ЮНЕСКО.

прочитания: 5365

Faun_Eventim_2

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info