Megadeth
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Glenn-Hughes-Eventim-verticalGlenn-Hughes-Bilet-vertical
Дори и Древният Рим имал своите социални мрежи
 
06 Мар, 2011
Дори и Древният Рим имал своите социални мрежиВъпреки злочестата история на град Помпей надписите по стените на зданията му са съхранени в отлично състояние. Днес те са повод за възникването на редица интересни хипотези от страна на учените.

В античния римски град Помпей са запазени древни надписи по външните и вътрешните стени на сгради. През 79 г. от Новата ера градът е погребан под вулканична пепел след изригването на Везувий. Помпей е открит отново при археологически разкопки през 1748 г. и днес представлява музей под открито небе. Въпреки злочестата история на града надписите по стените на зданията му са съхранени в отлично състояние. Днес те са повод за възникването на интересни хипотези.

В древния град било прието, когато се ходи на гости да се издълбае някакъв надпис в стенатаТака например, смела теория предлага Ребека Бенефил, специалист по класическа античност от Университета във Вашингтон. След като в продължение на дълги години участва в археологически разкрития в Помпей, тя достига до извода, че надписите по стените за древните римляни са представляви това, което за нас днес са блог, форум или дори Facebook!

Според Бенефил особено показателен за това предположение е фактът, че "графити" по стените оставяли всички граждани на Помпей - бедни, богати, знатни велможи, роби или владетели. Изследователката допълва, че в древния град било прието, когато се ходи на гости да се издълбае някакъв надпис в стената - приветствие, остроумие или съвет. За целта римляните винаги носели със себе си специално пригодени остри предмети подобни на днешните длета.

"Социалната мрежа" била достъпна и за гости на града. Често срещан надпис по стените на домовете е "Felicter Pompeii" - пожелание за щастие и благополучие на Помпей и неговите жители.

прочитания: 5421

Judas-Priest_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info