Bruce-Dickinson
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Corey-Taylor-verticalMegadeth-vertical
Археолози в Несебър отвориха гробница от IV-ти век пр. Христа
 
10 Сеп, 2010
Археолози в Несебър отвориха гробница от IV-ти век пр. ХристаНамереният артефакт в недрата на Несебър е сам по себе си паметник на античните занаяти. Хидрията е античен съд, който служи за съхраняване на течности – вино, вода, или смес от вино и вода.

Изключително ценен артефакт на възраст 24 века бе открит на 9 септември 2010 г. при разкопки в Некропола на древна Месамбрия. Предметът е много добре запазена бронзова хидрия, която бе намерена в гробница. Гробницата бе отворена в 11:30 ч. пред медии, представители на общинското ръководство и граждани. Ахреолозите са категорични, че намереният артефакт в недрата на Несебър е сам по себе си  паметник на античните художествени занаяти. Хидрията е античен съд за съхраняване на течности – вино, вода, или смес от вино и вода. Намереният предмет е с три дръжки с изящна украса по детайлите и по дръжките. В тази хидрия са били положени останките от покойник, който преди това е бил кремиран, т. е. тя е употребена като погребална урна. Археолозите заявиха, че хидрията е изключително ценна, именно защото е много добре запазена и почти не се нуждае от реставрационна намеса. Съдът от този вид е и първият, който се открива в града при разкопки. Чрез него  може да бъде проучен  погребалният ритуал на древните жители на Месамбрия.

Много добре запазена апликация, която е стояла върху съда, но с времето се е отлепила, бе намерена след като хидрията бе извадена от гробницата“Трябва да подчертая, че тези хидрии са рядкост в античния свят, те са дело на много изкустни майстори, обикновено са с апликации, и са притежание на най-големите световни музеи. Радваме се, че една такава хидрия ще постъпи и в музея в Несебър”, заяви доц. Анелия Божкова, съръководител на екипа, извършващ проучванията.

Много добре запазена апликация, която е стояла върху съда, но с времето се е отлепила, бе намерена след като хидрията бе извадена от гробницата. Апликацията е с висок релеф и на нея са изобразени мъжка и женска фигура, и двете с крила. Археолозите предполагат, че фигурите са персонажи от гръцката митология. Предстои да бъдат уточнени кои са те.

“Откритието е изключително интересно и значимо, поради няколко причини. Първата от тях е обстоятелството, че кремацията, като погребален обред, е изключително рядко срещана в Некропола на Месамбрия, както и във всички останали древногръцки некрополи в Черноморската зона. В този смисъл, ние имаме шанс да проучим следите от един културно-обреден акт, извършван преди хилядолетия – IV-ти век пр. Христа, и да  проследим всички етапи на неговото извършване. Втората е фактът, че съдът е използван за погребална урна, където са положени след кремация останките на покойника”, обясни доц. Божкова.

Намереният предмет е с три дръжки с изящна украса по детайлите и по дръжките“Изключително много ни радва, че за първи път имаме такъв тип бронзов съд. В музея имаме изложени три хидрии, но за първи път ние изследваме научно погребалния ритуал и имаме възможност да документираме този тип погребение. Както се вижда на шията на хидрията е нанизан погребален венец, който също е много добре запазен, с бронзови листчета с позлата и керамични плодчета. Надяваме се той също да бъде реставриран и да може да ескпонираме хидрията по най-добрия начин в музея”, сподели Петя Кияшкина, съръководител на екипа от археолози, проучващ терена и директор на музея “Старинен Несебър”. Минути по-късно екипът от археолози извадил хидрията от малката гробница,  установи, че останките в съда са били на мъж по намерения вътре предмет – стригила. Това е принадлежност, която се е използвала от мъжете, за да  си почистват тялото след физически упражнения.

Това е първият паметник от 1266-те гроба, които са проучени и документирани през последните 3 години в Некропола на древна Месамбрия с такова съдържание. Той е поредното доказателство, че в земята, върху която днес се издига Несебър, са скрити безценни, а много от тях  и уникални, артефакти.

прочитания: 5683

SMF-Bilet_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info