Megadeth
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Corey-Taylor-verticalMegadeth-vertical
Древните вярвали, че миражите се създават от зли духове
 
07 Май, 2009
Древните вярвали, че миражите се създават от зли духовеНауката обяснява миража като особено сложно пречупване на лъчите, при което въздушни слоеве с различна плътност се разполагат не само хоризонтално спрямо повърхността на Земята, но и вертикално.

Фата Моргана е мираж, който се появява в пустинята или морето. Според легендата феята Моргана, която била доведена сестра на крал Артур, царувала в кристален дворец край Сицилия. Понякога тя излизала с приятелки и се забавлявала, като чрез магия създавала призрачни образи, за да обърква и плаши хората.

Науката обяснява миража като особено сложно пречупване на лъчите, при което въздушни слоеве с различна плътност се разполагат не само хоризонтално спрямо повърхността на Земята, но и вертикално. От извитите отражателни плоскости светлинните лъчи попадат по много пътища в полезрението на съзерцаващия ги. Те създават абстракции или “копират” отдалечени на десетки и дори стотици километри образи.

Нищо чудно, че в древни времена тези загадъчни явления предизвиквали страх у хората. В края на XIII-ти век Марко Поло бил свидетел на мираж в пустинята Гоби. В своите пътеписи той записал, че на хоризонта живеят зли духове, които създават измамни образи, за да заблуждават непредпазливите пътешественици.
прочитания: 6375

SMF-Bilet_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info