Geoff_Tate_Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Megadeth-vertical
Градът-дворец Камелот на крал Артур (част втора)
 
14 Ное, 2007
Градът-дворец Камелот на крал Артур (част втора)Претендент за името Камелот от легендата за крал Артур е замъкът Тинтаджел, който се намира на северния бряг на реката Корнуел. Там се предполага, че се е родил и крал Артур.

            Историците днес считат, че най-вероятно Камелот е бил всъщност замъкът Кедбъри в местността Южен Кедбъри, графство Самърсетшир. Именно там крал Артур е успял да събере най-голямата армия на британския остров. Хипотезата изказва ученият Джон Лиланд, придворен историк  на крал Хенри XVIII.

            Ако Камелот е съществувал в действителност, тогава най-предполагаемото му местонахождение е замъкът КедбъриНеговото предположение се потвърждава и от археологическите находки – през 60-те години на XX-ти век археологът Лесли Елкоком прави откритие, което потвърждава, че през железния век (V век) Южен Кедбъри е бил укрепен. Това съвпада с предполагаемото време, в което е живял крал Артур. Преди крепостта Кедбъри неведнъж е била превземана от римляните.

            Друг претендент за името Камелот от легендата за крал Артур е замъкът Тинтаджел, който се намира на северния бряг на реката Корнуел. Там се предполага, че се е родил и крал Артур.

             Замъкът съществува от 1145 г. и това не съвпада с времето, в което се предполага, че е съществувал Камелот (градът-замък на крал Артур е много по-древен), но направените разкопки показват, че тук някога се е намирал келтски манастир. Въпреки че споменатите факти все още не са изяснени, мястото привлича хиляди туристи, които идват по тези места през цялата година.

            Но съществувал или не, Камелот притежава магиятаНай-известната книга днес, която предава легендата за крал Артур, принадлежи на граф Томас Мейло. Творбата се нарича “Смъртта на Артур” и е написана през 1485 г. Мейло пише, че Камелот се намира в Уинчестър. От 849 г. до 1066 г. там се намира столицата на саксонците. Според друга съществуваща теория крал Артур живее в Северна Британия,  в кралство, известно като Далриада.

            Наличието на толкова различни версии относно местоположението на Камелот може да доказва и нещо друго – Камелот единствено е съществувал във въображението на историците и писателите. Ако Камелот е съществувал в действителност, тогава най-предполагаемото му местонахождение е замъкът Кедбъри.

              Но съществувал или не, Камелот притежава магията. Може би поради факта, че дворецът-замък символизира място, където човешката чест е над всичко и животът е изпълнен с мир и хармония. Или както пише английският поет Тенисън за Камелот: “Не, няма град такъв, о, мили Боже - видение е той!”

           Към част първа
прочитания: 8633

MegaDave

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info