SMF-Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

Glenn-Hughes-Eventim-verticalGlenn-Hughes-Bilet-vertical
Мистиката на Изтока: Будизъм и Дзен-будизъм (част втора)
 
05 Окт, 2007
Мистиката на Изтока: Будизъм и Дзен-будизъм (част втора)Будизмът се претопява в индийската история, превръща се в религия. Той се прехвърля и в Китай, Япония, Тибет и други места в Азия под нови форми. В Япония се развива като Дзен-будизъм.

Принцът изоставил двореца, жена си и току-що роденото си дете и се отдал на аскетизъм. Шест години той живял като отшелник, заедно със свои ученици, но не успял да достигне до Просветлението, което търсел – как да спаси всеки, който живее и страда!

Но той успял да открие Средния път. Учениците му го изоставили, когато Сидхарта започнал да яде нормална храна, което е чуждо на аскетския живот. Моментът на същинското прозрение дошъл, когато той останал в самота и вглъбен прекарал седмици на брега на пълноводна река под едно дърво бо (индийска смокиня). Именно тогава Сидхарта Гаутама се превърнал в Буда, т. е. Просветен.

Дзен желае да пречисти ума от логиката, от описанията и обясненията на светаСидхарта прозрял истината за земното съществуване и си спомнил всички свои предишни животи. Буда до края на дните си останал духовен водач и проповядвал своите Четири истини. Той излагал своето знание с помощта на устни беседи, проповеди и чрез своята лична сила като дух и мисъл.

Първоначално само направление, а по-късно философия, будизмът се претопява в индийската история, превръщайки се в религия.  Той се прехвърля и трансформира в Китай, Япония, Тибет и други места в Азия под нови форми. В Япония се развива като Дзен-будизъм.

Дзен е спонтанност, Дзен е непосредственост. Дзен запазва основната идея на будизма за вечната природа на чистото съзнание и за прераждането. Основно средство за постигането му е медитацията. В свят на жестокост и болка, на разрушения и смърт единственото, което има смисъл, е постигането на духовно съвършенство. Чрез медитацията съзнанието се отдръпва и душата се оголва. Видимият свят се оттегля. Всичко освен духа се превръща в илюзия.

Сидхарта прозрял истината за земното съществуване и си спомнил всички свои предишни животиДзен желае да пречисти ума от логиката, от описанията и обясненията на света. Основен атрибут на Дзен-будизма са коаните. Това са словесни форми, които разрушават езика и логичното в него. Коаните отговорят на въпросите “Кой е Буда?” и “Какво е Дзен?” чрез парадоксални до нелепост твърдения.

Какъв е звукът от пляскането на една ръка?

Устата е врата на бедите.

Чист вятър, увит в скъсана риза.

По този начин се достига целта на Дзен – излизането отвъд властта на логиката. Открит е Пътят към спокойствието, вечното равновесие, непосредствеността, завършеността и недосегаемостта. Дзен е мистичен, но не фантастичен или окултен. Дзен като будизъм е човекът като господар сам на себе си. Господар на разума, чувствата и желанията.

Следва продължение...

прочитания: 7716

SMF-Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info