We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на режисьора Дейвид Линч?

Мълхоланд Драйв
Ерейзърхед
Диво сърце
Синьо кадифе
Дюн
Вътрешна империя
Туин Пийкс: Огън, следвай ме
Изгубената магистрала
Човекът слон

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Kantorakantora_new
Загадъчният Стоунхендж крие своите тайни - част първа
 
07 Юли, 2007
Загадъчният Стоунхендж крие своите тайни  - част първаИзследване на произхода на Стоунхендж и причините за неговото построяване започва още през 1801 г. Най-популярната теория за неговото създаване е, че той е бил място на религиозен култ.

Един от най-внушителните мегалитни паметници, създавани в историята на човешката цивилизация, е загадъчният Стоунхендж. Тази колосална каменна постройка се намира в Англия. Разположена е на територията между Уелс и Корнуел.

Изследванията на произхода на Стоунхендж и причините за неговото построяване започват още през 1801 г. Американският архелог Хоукинс и неговият английски колега Хойл успяват да реставрират плана, разкриващ строгите правила по създаването на Стоунхендж.

Стоунхендж представлява уникално творение от концентрични каменни кръговеСтоунхендж представлява уникално творение от концентрични каменни кръгове. Неговият най-външен кръг е ров с диаметър 115 м. Той има два насипа – външен и вътрешен. На едно място ровът се прекъсва и оставя проход, който води към центъра на Стоунхендж.

В първия кръг е разположен втори, образуван от 56 дупки в земята – т. нар. “дупки на Обри”. Тук перпендекулярно към входа на Стоунхендж е определен правоъгълник от четири големи камъка, от които днес са останали само два.

Стоунхендж е невероятен строеж, мистичен като пирамидите и останалите чудеса на светаТретият кръг, вписан във втория, е с диаметър 31 метра. Той е образуван от тридесет камъка, всеки с тегло 25 тона, свързани с нещо като покрив от плоски камъни – това е затворен кръг от долмени. Долменът е т.нар. “каменна маса” – гробница от два побити камъка и трети, поставен върху тях, така че да образуват подобие на маса.

Четвъртият кръг е направен от 59 по-малки камъни. В него се намира полукръг във формата на подкова, отворена към входа. Тя е съставена от десет каменни блока, всеки с тегло от по 50 тона, които образуват група от 5 долмена. Изградена е още една подкова, образувана от 19 камъка, както и три алеи от камъни – в средата на строежа при входа и вън от рова, по средата на пътя към центъра на каменните кръгове.

Последните два кръга на Стоунхендж, които днес трудно се забелязват, са два отвора между “дупките на Обри” и каменния кръг на долмените.

Според изследователите Стоунхендж е невероятен строеж, мистичен като пирамидите и останалите чудеса на света. Най-популярната теория за неговото създаване е, че Стоунхендж е бил място на религиозен култ – култ към Слънцето!

Но дали наистина е било така?Загадъчният Стоунхендж крие своите тайни - част втора

прочитания: 4190

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info