Faun_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

Първична организация на слепите представя комедията "Интимна терапия"
 
19 Окт, 2006
Първична организация на слепите представя комедията "Интимна терапия"Незрящите хора, които се въплътяват в своите роли, се потапят в тайните на човешката душа - душата, която не може да бъде смачкана, унизена или победена, а триумфира над пошлостта.


29 октомври - 19 часа
сцена "Щастливеца"

гостува Сдружение "Развитие на децата и младежите"
Първична организация на слепите
Общински драматичен театър "Невена Коканова - гр. Дупница

"Интимна терапия"
комедия от Дончо Цончев
постановка: Крум Янакиев и Асен Диков

"Истински красивото не се вижда с очите, то се чувства със сърцето"

Проектът е разработен от Сдружение "Развитие на децата и младежите в Дупница" и е продължение на реализирания вече проект "Полет на крилата на мечтите". Основната дейност, осъществена по първия проект, беше обособяване на малка театрална трупа от незрящи хора и работа с професионални актьори и режисьори за придобиване на актьорски умения от участниците в нея. Целта ни беше включване на хора с увреждания в дейности за социализиране и интегриране и подобряване на личностното им самочувствие; приобщаването им към съвременните културни ценности и развиване на потенциалните им заложби; демонстриране на техния потенциал, качества и умения и на социалната им значимост за обществото.

След приключване на проекта участниците в него в голяма степен преодоляха психологическите бариери, наложени им от тяхното увреждане; повиши се тяхната увереност и самооценка; чувстваха се можещи хора, които със своя талант и изкуството даряват радост на останалите.

Ето защо като естествено продължение на проекта дойде и идеята за организиране на театрално турне, за да бъде мултиплициран постигнатият вече ефект и да бъде споделен натрупаният положителен опит. Градовете, включени в турнето, са: Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово и София.

И двата проекта се финансират от Агенцията за хора с увреждания към Министерството на труда и социалната политика.

Заложихме на изкуството, защото то е един от най-мощните интегратори. Незрящите хора, въплътявайки се в своите роли, се потапят в тайните на човешката душа, която не може да бъде смачкана, унизена, победена и разбират, че тя съществува по закони, различни от тези на тялото, дори на очите. В този творчески процес те осъзнават, че е прекрасно, когато можеш да разчиташ на собствените си способности, стига само да опиташ. Чрез реализирането на проекта участниците в него ще развият в положителна насока нагласата си за справяне с конкретни социални проблеми и ще придобият позицията на творци по отношение на собствения си живот.

Във всеки град, където ще бъде изнесена театрална постановка, ще бъде осъществена и среща с местната организация на незрящите хора от съответния регион. По този начин ще бъде представена същността на проекта и ще бъде разяснена възможността от прилагането му в други градове от страната.

Идеята на проекта е новаторска както по отношение на формата си, така и по отношение на съдържанието, което носи в себе си. Осъществяването й ще представлява значим социален акт за страната и модел за развитие на подобен тип социални отношения с хората с увреждания.

прочитания: 2944

Geoff_Tate_Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info