SMF-Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Първична организация на слепите представя комедията "Интимна терапия"
 
19 Окт, 2006
Първична организация на слепите представя комедията "Интимна терапия"Незрящите хора, които се въплътяват в своите роли, се потапят в тайните на човешката душа - душата, която не може да бъде смачкана, унизена или победена, а триумфира над пошлостта.


29 октомври - 19 часа
сцена "Щастливеца"

гостува Сдружение "Развитие на децата и младежите"
Първична организация на слепите
Общински драматичен театър "Невена Коканова - гр. Дупница

"Интимна терапия"
комедия от Дончо Цончев
постановка: Крум Янакиев и Асен Диков

"Истински красивото не се вижда с очите, то се чувства със сърцето"

Проектът е разработен от Сдружение "Развитие на децата и младежите в Дупница" и е продължение на реализирания вече проект "Полет на крилата на мечтите". Основната дейност, осъществена по първия проект, беше обособяване на малка театрална трупа от незрящи хора и работа с професионални актьори и режисьори за придобиване на актьорски умения от участниците в нея. Целта ни беше включване на хора с увреждания в дейности за социализиране и интегриране и подобряване на личностното им самочувствие; приобщаването им към съвременните културни ценности и развиване на потенциалните им заложби; демонстриране на техния потенциал, качества и умения и на социалната им значимост за обществото.

След приключване на проекта участниците в него в голяма степен преодоляха психологическите бариери, наложени им от тяхното увреждане; повиши се тяхната увереност и самооценка; чувстваха се можещи хора, които със своя талант и изкуството даряват радост на останалите.

Ето защо като естествено продължение на проекта дойде и идеята за организиране на театрално турне, за да бъде мултиплициран постигнатият вече ефект и да бъде споделен натрупаният положителен опит. Градовете, включени в турнето, са: Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово и София.

И двата проекта се финансират от Агенцията за хора с увреждания към Министерството на труда и социалната политика.

Заложихме на изкуството, защото то е един от най-мощните интегратори. Незрящите хора, въплътявайки се в своите роли, се потапят в тайните на човешката душа, която не може да бъде смачкана, унизена, победена и разбират, че тя съществува по закони, различни от тези на тялото, дори на очите. В този творчески процес те осъзнават, че е прекрасно, когато можеш да разчиташ на собствените си способности, стига само да опиташ. Чрез реализирането на проекта участниците в него ще развият в положителна насока нагласата си за справяне с конкретни социални проблеми и ще придобият позицията на творци по отношение на собствения си живот.

Във всеки град, където ще бъде изнесена театрална постановка, ще бъде осъществена и среща с местната организация на незрящите хора от съответния регион. По този начин ще бъде представена същността на проекта и ще бъде разяснена възможността от прилагането му в други градове от страната.

Идеята на проекта е новаторска както по отношение на формата си, така и по отношение на съдържанието, което носи в себе си. Осъществяването й ще представлява значим социален акт за страната и модел за развитие на подобен тип социални отношения с хората с увреждания.

прочитания: 2929


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info