Geoff_Tate_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

Фондация "Маестро Димитър Вълчев" с награди за театрална музика
 
03 Юли, 2006
Фондация "Маестро Димитър Вълчев" с награди за театрална музикаПобедител за 2006 г. стана младият актьор от Стара Загора Мартин Каров, който се изявява с успех и като композитор. Негова е музиката към "Вампир" на Антон Страшимиров.

Иван Георгиев

На снимката: Сцена от пиесата "Вампир" на Антон Страшимиров

Един от най-скъпоплатените български композитори Тончо Русев уважи паметта на свой колега, отказвайки да вземе и стотинка от фондация "Маестро Димитър Вълчев", която го покани да селектира театрална музика, съобщи председателката на фондацията, проф. Лили Вълчева. Тя допълни, че на принципа на доброволността са участвали и останалите членове на журито.

В края на юни фондацията, създадена на името на покойния автор на "Една българска роза", връчи за осми път годишната си награда за нова авторска музика към сценични произведения от изминалия сезон. Победител за 2006 г. стана младият актьор от Старозагорския театър Мартин Каров, който се изявява с успех и като композитор. Негова е музиката към "Вампир" на Антон Страшимиров и "Асансьорът" от Георги Марков.

Материалният израз на наградата е 1000 лева, която я прави равностойна на "Аскер", а почетният - диск с авторска музика на Димитър Вълчев и книга със спомените на неговите приятели, записани от писателката драматург Катя Воденичарова.

Отличието за младия театрал бе връчено на сцената на Старозагорския драматичен театър "Гео Милев". Заради ремонта на Сатиричния театър фондацията наруши традицията да провежда награждаването в сградата на Сатирата (където Вълчев дълги години е бил диригент на оркестъра) и отпътува за празничната церемония в града на липите.

За да направи избора си, журито посещава и изглежда 34 премиерни постановки на различни столични и провинциални театри. В края на сезона след обща дискусия се определя победителят и "повече от прекрасно е, че това е млад човек", сподели проф. Вълчева.

Заради ремонта на Сатиричния театър, където традиционно фондацията връчва наградата си, честването се пренесе в театъра на Стара Загора. Водещи на награждаването, предшестващо постановката "Вампир", бяха актьорът Вели Чаушев от Сатирата и Людмила Чешмеджиева от Музикалния - двата столични театъра, за които най-много твори приживе маестро Димитър Вълчев.

прочитания: 3539

Faun_Eventim_2

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info