Wolf Path
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Шон Конъри?

Шотландски боец
 [tally] 47%
Недосегаемите
 [tally] 12%
Скалата
 [tally] 12%
Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход
 [tally] 12%
На лов за Червения октомври
 [tally] 6%
всеки от "Бондианата"
 [tally] 12%

ВРЕМЕТО
Kantorakantora_new
Представлението “Бесният локомотив” гостува в МТ“Николай Бинев”
 
05 Юни, 2014
Представлението “Бесният локомотив” гостува в МТ“Николай Бинев”“Бесният локомотив” е от най-ярките пиеси на иконата Станислав Виткевич – Виткаци. Тя заплита абсурден сюжет: двама прочути престъпници – принц Трефалди и помощникът му Травайак отвличат локомотив.

Словенският национален драматичен театър – Любляна остави пореден отпечатък през тази седмица в Младежки театър “Николай Бинев”. На 5 юни чуждата трупа постави за пръв път в столицата пиесата “Бесният локомотив”. Представлението е част от осмото издание на “Световен театър в София”.

            “Бесният локомотив” е от най-ярките пиеси на иконата на полския артистичен авангард Станислав Виткевич – Виткаци. Тя заплита абсурден и многозначителен сюжет: двама прочути престъпници – принц Трефалди и неговият помощник Травайак, се представят за машинист и пожарникар и отвличат един локомотив. Целта им е плашеща и странна – те искат с пълна скорост да го сблъскат в друг влак. Така, според тях, ще предизвикат истински божи съд или катаклизъм от космически мащаб и ще се докоснат до тайнството на съществуването и смъртта. След безброй премеждия, в крайна сметка вагоните не ги пренасят в отвъдно измерение, а в ръцете на властите.

Лоренци открива оригинален театрален ход, като изобразява влака посредством две пиана           Написана през 1923 г. пиесата “Бесният локомотив” не спира да изправя  предизвикателства пред всеки творчески екип, захванал се с нея – как да се покаже на сцената действие, което се развива върху препускащ влак, как да се “изиграе” един толкова експериментален и необичаен текст? Словенският режисьор Йерней Лоренци открива оригинален театрален ход, като изобразява влака посредством две пиана и създава запомнящо се и екстравагантно театрално кабаре. Бляскаво и изпълнено с таланта на актьорите Янеш Шкоф, Аляж Йованович, Майа Север, Тина Врбняк, Матийа Розман, Нина Иванишин, Петра Говц, Звоне Хрибар, Горазд Логар / Борис Михалий, Андрей Нахтигал, Катя Левстик/ Ваня Плут, Джованино Рафанели.

            Йерней Лоренци е от водещите представители на съвременния словенски театър. Поставя както в Словения, така и зад граница. През 2013 г. неговата постановка “Буря” по Александър Островски става част от програмата на “Световен театър в София”. За своята работа Лоренци получава многобройни отличия като наградата за най-добра режисура от най-големия театрален фестивал в Словения – “Borštnikovo srečanje” в Марибор  ( за постановките “Епосът за Гилгамеш” през 2005 г. “Орестия” – 2009г. и “Буря” – 2012г.), три Гранд При за най-добро представление (“Пречистени” – 2001г., “Буря” – 2012 и “Бесният локомотив” – 2013г.)  и др. Освен режисьор, Лоренци е и преподавател по актьорство и режисура в Академията за театър, радио кино и телевизия в Любляна.

            На 7 юни “Бесният локомотив” ще гостува и във Варна. Всеки, кйто иска да се потопи в словенското изкуство може да го направи от 19:00 часа на Сцена “Филиал”.

прочитания: 2740

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info