Faun_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

Постановката "Паякът" - протест срещу недостатъците в живота
 
13 Фев, 2011
Постановката "Паякът" - протест срещу недостатъците в животаПаякът е метафора на желанията и копнежите, чиято паяжина води към тъмната страна на личността. Пиесата на "Сфумато" разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея.

Театрална работилница "Сфумато" започна представления на новата си постановка със заглавие "Паякът". Още на 11 февруари пиесата беше показана пред колеги актьори, приятели на екипа и журналисти. Спектакълът, който самите автори определят като психотрилър, не пропуснаха да видят директорите на "Сфумато" – проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, режисьорът Явор Гърдев, актрисите – Невена Калудова, Силвия Лулчева, Людмила Сланева-Локо, Йоана Буковска и други популярни лица от арт средите.

"Паякът" е първият съвместен творчески проект на двамата млади режисьори Димитър Димитров и Йордан Славейков, които вече познаваме като вдъхновители на благотворителната инициатива "Зад вратата". Димитър е единственият практикуващ студент от класа на големия режисьор проф. Леон Даниел, а Йордан е единственият ученик на великия проф. Киркор Азарян. Може би срещата между двамата млади таланти не е случайна. Вероятно приятелството на гениалните режисьори се предава по космически път и на техните любими ученици, които в тандем ще покажат на сцената най-доброто от усвоените уроци от своите учители.

Пиесата поставя на фокус взаимоотношенията в двойка, които на пръв поглед изглеждат банални"Паякът" е авторски текст за театър, който Димитър Димитров и Йордан Славейков създават като тандем с името "Б Плюс" – дружество с общественополезна цел. Чрез писането на пиеси двамата режисьори изживяват много и различни животи, осъзнавайки факта, че имат само един. "Паякът" е протест срещу недостатъците в живота, ясен сигнал, че животът такъв какъвто е, не ни задоволява. Паякът е метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжина води към тъмната страна на личността. Пиесата разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея; и нейната невъзможност. Двамата автори поставят на фокус взаимоотношенията в двойка, които на пръв поглед изглеждат банални.

В "Паякът" има брат и сестра, сиамски близанци, които, празнувайки рождения си ден непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода...

В "Паякът" участват актьорите Пенко Господинов ("Военен кореспондент", "Nos vies privees" ("Нашите лични животи"), "Морска сол", "Стъклен дом") и Анастасия Лютова ("Дзифт", "Nos vies privees"), носителка на театралните награди "А'Аскеер" и "Икар".

Паякът - една постановка, символ на диалога, на двойката, на екипаДимитър Димитров и Йордан Славейков са преподаватели по актьорско майсторство в младежката организация за независимо театрално и филмово изкуство МОНТФИЗ. Димитър Димитров е завършил "Режисура за драматичен театър" в НБУ в класа на проф. Леон Даниел. Специализирал е кинорежисура в американската академия New York Filmmaking Academy. Освен това е учил и актьорско майсторство, отново в НБУ с ръководител Велко Кънев.

Йордан Соколов има магистърска степен по режисура от НТФИЗ "Кръстьо Сарафов" с ръководител проф. Киркор Азарян. Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва. Режисьор е в Драматично-куклен театър-Враца. Бил е асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката "Крум" през 2006-та. Номиниран е за "Икар за дебют в режисурата" през 2007-ма за монодрамата "Оскар и розовата дама" с участието на Йорданка Стефанова от Ерик Еманюел Шмит, поставена в ДТК Враца. Режисьор е и на спектакъла "Енигматични вариации" от Ерик Еманюел Шмит от 2008 г., с участието на Веселин Ранков и Пенко Господинов. Има участие в "Дзифт" на реж. Явор Гърдев и в Love.Net на реж Илиян Джевелеков.

"Паякът" е постановка, символ на диалога, на двойката, на екипа. Затова и режисьорите са двама – Йордан Славейков и Димитър Димитров, двама са и актьорите – Пенко Господинов и Анастасия Лютова, а музиката е на Александър Каланов и Йордан Борисов. Сценографията е на Искра Петкова, фотограф на спектакъла е Мирослав Веселинов.

10 % от приходите от всички закупени билети за представления на "Паякът" екипът ще дарява на Дом за деца и юноши с физически и умствени увреждания "Свети Панталеймон" в с. Видраре. А веднъж на театрален сезон на същия дом ще бъдат предоставяни 100 % от приходите на един цял спектакъл. През този месец постановката "Паякът" може да бъде гледана на 24 февруари, а следващият – на 8-ми и 24-ти март.

прочитания: 4543

Geoff_Tate_Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info