Wolf Path
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Шон Конъри?

Шотландски боец
 [tally] 47%
Недосегаемите
 [tally] 12%
Скалата
 [tally] 12%
Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход
 [tally] 12%
На лов за Червения октомври
 [tally] 6%
всеки от "Бондианата"
 [tally] 12%

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
Стартира VIII-я Международен филмов фестивал за наследство “Идоли”
 
12 Май, 2015
Стартира VIII-я Международен филмов фестивал за наследство “Идоли”През тази година фестивалът ще предложи поредната солидна порция наши и чужди филми, като фокусира вниманието ни към текущото състояние на изкуството, културните традиции и наследството.

кадър от филма "Танцьорката на такао"

Три събития са във фокуса на Осмото издание на Дните на наследството – 100-годишнината от появата на кинематографичното изкуство у нас, обявяването на София за световна столица на киното и 115-годишнината от рождението на проф. Петър Детев.

В дните от 11 до 17 май в Американския център на Столична библиотека (пл. “Славейков” 4) се провежда VIII-я Международен филмов фестивал за наследство “Идоли”. Категориите, в които филмите ще бъдат показвани са “Изкуство”, “Археология” и “Традиции”. В конкурсната програма на фестивала ще се състезават ленти от Чехия, Русия, Китай, САЩ, Румъния, Македония и България. Всички чужди филми са селектирани от културните институти и фестивали на страните-участнички.

Акценти на фестивала “Идоли” през тази година са археологическата поредица “Страта: Портрети на човечеството” от САЩ и китайският пълнометражен филм “Танцьорката на такао”.

“Страта: Портрети на човечеството” представя филмите:

“Археология в 12 минути”

Филмът ни повежда на пътешествие през времето, за да ни разкаже цялата история на археологията, събрана в едва 12 минути. С неподражаем стил и остроумие, разказвачът Кристиан Рис тласка зрителя напред в едно забързано пътуване, в което научаваме кои са най-известните археологически предизвикателства, загадки и постижения. Оживеният разказ на Рис, подкрепен от архивни снимки и рисунки, поднася доказателства за това, че хората винаги са се интересували от миналото си – дори и през най-ранните векове. “Археология в 12 минути” е заснет благодарение на Френския институт за археологически изследвания.

“Да снимаш невидимото”

Френският инженер Андре Пел разказва как е комбинирал възможностите на съвременната цифрова фотография със спектъра на инфрачервената и ултравиолетовата светлини и е създал уникална технология. Благодарение на нея са разкрити тайните на катакомбите Ком Ел-Шугафа в Александрия, Египет и на мумиите в пустинята Такламакан в Китай. В “Да снимаш невидимото” Пел с вдъхновение описва с най-пълни подробности как с помощта на най-модерните методи невидими за невъоръженото око образи, завещани ни от древни култури, оживяват с неподражаема и изискана артистичност.

Турският полуостров Анатолия пази истински археологически чудеса с явни следи от много цивилизации“Анатолия”

 Освен че се слави с изключителната си живописна красота, турският полуостров Анатолия пази и истински археологически чудеса с явни следи от много цивилизации. Тук се е намирал древният град Нимруд със зашеметяващата си погребална могила и масивни статуи, издигнати преди повече от 2000 години. Документално-историческото повествование във филма разказва за това как Анатолия обединява многопластовото културно наследство на много различни народи и го завещава на съвременните поколения.

“Танцьорката на такао” (“Takao Dancer”) е романтична драма, която проследява дълбоката връзка между две момчета и едно момиче – от ранните им младежки години до зряла възраст. Трагичен любовен триъгълник, който комбинира мелодрама с криминална история. Бягството от скучната рибна ферма на бащата на едно от децата и стремежът да заминат за Големия град довеждат до фатално убийство, което предопределя завинаги съдбата на героите... Наред с яркия изказ, стилизираното действие и изпълнения с обрати сценарий, “Танцьорката на такао” поднася и изключителен саундтрак с различни вариации на класиката “Къщата на изгряващото слънце” на “The Animals”.

Изтеглете пълната програма на VIII-я Международен филмов фестивал за наследство “Идоли”

прочитания: 4199

We Rock Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info