WASP_2
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ГРАБО
”Пловдивски джаз вечери 2013” събира най-големите светила в джаз музиката
 
30 Сеп, 2013
”Пловдивски джаз вечери 2013” събира най-големите светила в джаз музиката”Пловдивски джаз вечери 2013” ще се проведе в периода 3-5 октомври в обновения Дом на културата. Началото на концертите е от 19:00 ч. Фестивалът е основан през 2005 г. от Милчо Левиев.

През този октомври в Града на тепетата ще се проведе деветото поред издание на Международния фестивал ”Пловдивски джаз вечери”. Престижният музикален форум ще запази традицията да събере на една сцена някои от най-големите светила в джаз музиката. ”Пловдивски джаз вечери 2013” ще се проведе в периода 3-5 октомври в обновения Дом на културата ”Борис Христов”. Началото на концертите е от 19:00 ч.

3 октомври

D-TAILZ
Те са едно от задължителните имена на фестивала. D-tailz е авторски проект на добре познатия на родната сцена и специално в Пловдив Милен Кукошаров, свирил с имена като Ерман Оливера, Франки Моралес, Dephazz, Христо Йоцов, Теодосий Спасов и неизменна част от родните формации Tumbaito, Бразил Акустик.

Ако трябва да се опише в детайли, D-tailz са увлекателен проект с плънка от джаз, фънк и рок и ще представят само свои авторски композиции.

В оригиналния състав D-tailz са:
Милен Кукошаров – пиано
Веселин Веселинов-Еко – бас
Мирослав Иванов – китара
Димитър Льолев – саксофон
Димитър Семов – барабани

RAMON VALLE TRIO
За Рамон Вале казват, че е “другото лице“ на кубинския джаз. Роден през 1964 г., още седемгодишен започва да се занимава с пиано. Интересите му към джаза са провокирани от изпълнители като Кийт Джарет, Чик Къриа и Хърби Хенкок, както и от кубинската музикална традиция. За себе си казва: “Аз съм кубински музикант, който попада в категорията “джаз“, но музиката ми граничи с много други музикални форми. Понякога се чувствам като трубадур, защото разказвам истории без думи“. През 2004 г. на джаз фестивал в Италия Рамон Вале свири в концерт на световноизвестния Чучо Валдес, като концертът носи заглавието „Чучо Валдес среща Рамон Вале“. Концертира в цял свят: Куба, Испания, Германия, Мексико, Колумбия, Англия, Израел... Албумите му се радват на интерес в средите на джаз почитателите.

На "Пловдивски джаз вечери“ Ramon Valle Trio се представят в състав:
Рамон Вале – пиано
Ернесто Симпсън – барабани
Омар Родригез Калво – контрабас

4 октомври

ОPUS 4
Оpus 4 е джаз квартет, създаден през януари 2013 от Петър Момчев, Любо Цанев, Димитър Карамфилов и Боби Петров. Музиката на квартета бележи мост между хард бопа през 60-те и съвременни джаз течения, характерни с използването на сложни мелодични и хармонични структури. Тя в голяма степен е повлияна от гениалното творчество на джаз легенди като Джон Колтрейн, Маккой Тайнър, Уейн Шортър, Бранфорд Марсалис и др., като същевременно излъчва свой специфичен контекст, изграден върху индивидуалните музикални усещания и симбиозата им в изпълненията на музикантите.
 
Оpus 4 ще свирят в състав:
Петър Момчев – саксофон
Любо Цанев – пиано
Димитър Карамфилов – контрабас
Боби Петров – барабани

През този октомври в Града на тепетата ще се проведе деветото поред издание на Международния фестивал - Пловдивски джаз вечериFREE FLAMENKO TRIO
със специалното участие на Теодосий Спасов
Фламенко пиано, френски контрабас и български овчарски кавал. Това все още фламенко ли е?

По-скоро е приключение на трима приятели, които взаимно пресичат хоризонтите си. Пианото на Давид Пеня Дорантес влиза в музикален диалог с петструнния контрабас на Рено Гарсия-Фонс, водени в това изкушение от кавала на Теодосий Спасов. Някои дори считат, че Теодосий леко обърква утвърдените представи, внушавайки усещането, че кавалът е създаден специално за фламенкото... Всеки един от тримата големи музиканти участва в това музикално свещенодействие, извеждащо ни от традицията и чрез джаза достигащо формите на съвременна музика. Три музикални свята се срещат, разпознават се в джаза и започват да редят приказката, която се ражда в Андалусия и извън всяка географска логика достига до Балканите и поема обратния път. По този път те са съпътствани от барабаниста Хавиер Руибал.

Free Flamenko Trio са:
Давид Пеня Дорантес – пиано
Хавиер Руибал – барабани
Рено Гарсия-Фонс – контрабас
Със специалното участие на:
Теодосий Спасов – кавал

5 октомври

CARL PALMER BAND
Карл Фредерик Кендъл Палмър е роден на 20 март 1950 г. в Бирмингам, Англия. Определят го като един от най-респектиращите барабанисти на планетата. Името му е свързано с някои от най-значимите в Англия и света групи – The Crazy World of Arthur Brown, Atomic Rooster, Emerson, Lake and Palmer (ELP) и Asia. Безспорно работата му в ELP е най-бляскавият белег за неговото музикално майсторство, което се предпоставя от виртуозното съчетание на арт рок, джаз, електроника, поп рок и класическа музика.

На “Пловдивски джаз вечери 2013“ Карл Палмър ще се представи със своята група Carl Palmer Band, включваща китариста Пол Биелатович и басиста Саймън Фицпатрик – млади и изключително даровити музиканти.

Интересите на Карл Палмър към джаза съпътстват неговата музикална кариера от най-ранни години. Влияние върху него оказват барабанисти като Арт Блейки, Джийн Крупа и Бъди Рич. В турнето на ELP през 1974 участва и джаз триото Back Door, с което Палмър си взаимодейства, като продуцира техен албум, а те вземат участие в негови проекти. Дълги години Карл Палмър е избиран за барабанист № 1 в различни класации. Той е включен в Залата на славата на списание Мodern Drummer и е между 100-те най-велики барабанисти на всички времена – според списание Rolling Stones.

Карл Палмър Бенд са:
Карл Палмър – барабани
Пол Биелатович – китара
Саймън Фицпатрик – бас

Фестивалът “Пловдивски джаз вечери” е основан през 2005 г. от Милчо Левиев, Иван Минчев и Йохан Девлетян. Негов организатор е Община Пловдив – отдел ”Култура”, а първият артистичен директор – Милчо Левиев. През 2005 г. фестивалът се провежда в периода 6 – 8 октомври и включва музиканти от България, Гърция, Украйна, Италия, Македония, като е посрещнат с изключителен интерес.

Още с второто си издание през 2006 г. ”Пловдивски джаз вечери” се налага като значим форум в джаза. В периода 26 – 30 септември в него участват музиканти от България, Унгария, Гърция, Германия, Франция, САЩ. Концертът на легендата Били Кобъм с групата му ”Калмикчърс” се определя като една от най-ярките джаз прояви за 2006 г. в България.

От 2008 г. артистичен директор на фестивала е Теодосий Спасов.

прочитания: 1487


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info