" />
We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на режисьора Дейвид Линч?

Мълхоланд Драйв
Ерейзърхед
Диво сърце
Синьо кадифе
Дюн
Вътрешна империя
Туин Пийкс: Огън, следвай ме
Изгубената магистрала
Човекът слон

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Kantorakantora_new
Откриват изложбата “Тайнството на прилепите” в столичния зоопарк
 
08 Ное, 2013
Откриват изложбата “Тайнството на прилепите” в столичния зоопаркВ света има близо 1 100 вида прилепи или една четвърт от бозайниците могат да летят. Прилепите обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка.

На 9 ноември 2013 г. в зала “Големи котки, терариум и аквариум” от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата “Тайнството на прилепите”. Тя се състои от 30 изключителни фотографии, които показват съкровени моменти от тайнствения живот на прилепите в Европа и банери с информация за тези удивителни създания. Изложбата ще бъде открита с мултимедийната презентация “Истината за прилепите” в залата, където посетителите ще могат да видят и движещ се макет на крила на прилеп, а за децата са предвидени забавления и изненади.

Изложбата е изработена по проекта “Международна нощ на прилепите 2013” на ПУДООС/МОСВ и е предоставена на Софийския зоопарк от СНЦ “Зелени Балкани-Стара Загора”. Експозицията ще остане в залата до края на март 2014 г.

В света има близо 1 100 вида прилепи В света има близо 1 100 вида прилепи или една четвърт от бозайниците могат да летят. Прилепите обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка и някои отдалечени острови. Те съществуват от 55 милиона години, а човекът - едва от 50 000 години.

Прилепите са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина. Те не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат “летящи мишки”. Тези удивителни бозайници се ориентират в тъмното с помощта на ултразвук - нашият слух долавя звуци от близо 20Hz до 15 - 20 kHz. За сравнение, някои прилепи могат да чуват звуци с честота над 110 kHz.

Прилепите унищожават огромни количества насекоми, много от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи около 5 гр, изяжда 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара. Могат да изядат до 1/3 от собственото си тегло за една нощ. Едрите прилепи в България тежат средно по 20–30 гр, което означава, че една колония от 300 индивида за едно лято поглъща около 550 кг насекоми. За една нощ това са приблизително поне 20 000 комари, бръмбари, пеперуди и други насекоми, голяма част от които се считат за вредители.

прочитания: 3302

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info