Cradle-of-Filth_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е вашият фаворит за есенно-зимния киносезон 2023?

Наполеон
Убийците на цветната луна
Клети създания
Ферари
Убиецът

 
   Резултати

ГРАБО
Как да се предпазим от измами с фалшиви сайтове за продажба на билети
 
02 Дек, 2011
Как да се предпазим от измами с фалшиви сайтове за продажба на билетиМного хора не познават добре правата си и не са наясно с правилата, които търговците са длъжни да спазват в интернет. Ако изглежда твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно не е истина.

Европейският потребителски център във Великобритания съветва потребителите да се пазят от фалшиви сайтове за продажба на билети за Олимпийските игри и да се запознаят с правата си при пазаруване по интернет. От 27 юли до 12 август 2012 г. Лондон ще бъде домакин на XXX-ти Летни Олимпийски игри. Билетите за много от събитията вече са разпродадени заради огромния интерес. Хиляди фенове са разочаровани, което е предпоставка от ситуацията да се възползват недобросъвестни търговци.

През лятото на 2011 г. трима англичани влязоха в затвора за измама с продажба на билети онлайн за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Чрез фирмата си “Xclusive” те са продали фалшиви билети на обща стойност над 5 милиона паунда на над 10 000 човека от страни в целия свят. В крайна сметка, хората не са получили нито билети, нито парите си.
 
           Повечето фалшиви сайтове посочват в общите си условия, че ще доставят поръчаните билети точно преди събитието. Ако това не се случи, потребителите рискуват да разберат за измамата твърде късно, когато търговецът вече е покрил следите си.

Много хора не познават добре правата си и не са наясно с правилата, които търговците са длъжни да спазват в интернет. По принцип при продажби от разстояние потребителите имат право на период за размисъл, който е най-малко 7 дни след получаването на стоката. В този срок те могат да върнат продукта обратно на търговеца, без да посочват причина, а той е длъжен да им възстанови платената от тях цена. За съжаление, при закупуване на билети за развлечения и спортни събития онлайн това право не важи и съответно не може да се очаква възстановяване на парите.

Запомнете: адресът на сайта не е индикация за държавата, в която е регистриран търговецът. Например, ако адресът на сайта завършва на “co.uk”, това не означава непременно, че фирмата е със седалище във Великобритания.

За да сте сигурни, че купувате билети от сигурни сайтове, прегледайте официалната страница на Олимпиадата 2012 - http://www.london2012.com/about-this-website/ticketing-website-checker.php. Там са публикувани списъци на оторизираните търговци на билети, а също и адресите на сайтове, от които трябва да се пазите. Списъкът на подозрителните фирми не е изчерпателен. Обявени са само известните досега измамнически сайтове, но информацията се обновява периодично и може да послужи за потребителска защита.

Още предпазни мерки:

• Прочетете внимателно общите условия в частта им за задълженията на потребителите.

• Проверете дали на сайта има информация за адреса на фирмата и пълни данни за контакт. Ако не е лесно да се намерят такива, запитайте се защо.

• Уверете се, че сайтът е защитен – в полето с адреса трябва да има “S” в частта “HTTPS”. Ако се появи катинарче на екрана на етап “плащане”, това също е знак за сигурност.

• Пазете се от изкушението да купувате билети за събитие, което вече е “разпродадено”.

• Ако изглежда твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно не е истина.

За допълнителна информация:
Европейски потребителски център България
Адрес: София 1000, ул. „Бачо Киро” 14
Телефон: 02/ 986 7672
E-mail: ecc.bulgaria@kzp.bg
Интернет адрес: http://ecc.kzp.bg/

прочитания: 3549


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info