We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание

АНКЕТА
Коя е любимата ви фентъзи поредица?

Властелинът на пръстените
 [tally] 38%
Тъмната кула
 [tally] 18%
Землемория
 [tally] 3%
Песен за огън и лед
 [tally] 18%
Вещерът
 [tally] 21%
Конан Варварина
 [tally] 3%

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Colibrikantora_new
За първи път противогазът е използван в тунел под земята
 
02 Фев, 2006
За първи път противогазът е използван в тунел под земятаИдеята за създаването на апарат за дишане, който да предпазва от отровен въздух и смъртоносни за човешкия организъм химически вещества, се ражда след серия инциденти със задушавания.

Невероятно, но факт!

Американецът Гарет Морган е изобретателят на противогаза. Идеята за създаването на приспособление за дишане, което да предпазва от отровен въздух и смъртоносни за човешкия организъм химически вещества, се ражда след серия инциденти със задушавания на пожарникари.

През 1914 г. в Кливланд Морган получава патент за своето изобретение. Първоначално противогазът представлява масивен брезентов корпус, свързан с две продълговати тръби. Те влизат в единична цев, разположена на задната страна на корпуса. На отворите на тръбите е поставена гъба, намокрена с вода, за да филтрира пушека и да охлажда влизащия във вътрешността на противогаза въздух.

Изобретението е тествано за първи път на 25 юли 1916 г. Тогава мощна експлозия в подземен тунел в покрайнините на Кливланд затрупва 30 работника. Съществува реалната опасност те да се задушат от отровен пушек и прах. Приспособлението на Гарет Морган, пригодено за нормално дишане при подобни екстремни обстоятелства, спасява живота на затрупаните хора. След този случай противогазът на Морган получава световна известност.

прочитания: 2515

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info