We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание

АНКЕТА
Коя е любимата ви фентъзи поредица?

Властелинът на пръстените
 [tally] 33%
Тъмната кула
 [tally] 22%
Землемория
 [tally] 4%
Песен за огън и лед
 [tally] 19%
Вещерът
 [tally] 19%
Конан Варварина
 [tally] 4%

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Colibrikantora_new
За два часа цунами може да унищожи цял остров
 
18 Апр, 2007
За два часа цунами може да унищожи цял островПричина за появата на цунами може да бъде и подводно изригване на вулкан или свличане на земна маса. Класически пример е цунамито, причинено от избухване на вулкана Кракатау.

Невероятно е, че...

           В превод от японски език “цунами” означава “дълги вълни в пристанището”. Учените използват този термин за обозначаване на гигантски разрушителни вълни. Причина за появата на цунами обикновено е земетресение, но може да бъде и подводно изригване на вулкан или свличане на земна маса.

Скоростта на вълната в открито море може да достигне до 1000 км./ч. Класически пример е цунамито, причинено от избухване на вулкана Кракатау в Индонезия през 1883 г. Височината на вълната достига 36-40 м. и е регистрирана даже в Панама, на 18 350 км. от точката на възникване.

Първоначално водата отстъпва и нивото й се понижава. След това започва образуването на вълна с голяма височина. След около 5-10 минути се формира втора вълна, която е малко по-ниска, а след още 10-15 минути, преминава и трета, най-високата вълна. Тя може да достигне височина няколко стотици метра. Цунами може за два часа да унищожи крайбрежната зона на континент и даже на цял остров.

прочитания: 4490

We Rock 2 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info