Lacuna_Coil
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви книга от поредицата "Вещерът"?

Последното желание
Меч на съдбата
Кръвта на елфите
Време на презрение
Огнено кръщение
Кулата на лястовицата
Господарката на езерото
Нещо приключва, нещо започва

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Рисунките на древни лабиринти (част втора)
 
23 Дек, 2010
Рисунките на древни лабиринти (част втора)В някои църкви лабиринти са вплетени в картини, които изобразяват разкайващ се грешник. Той трябва да мине на колене през всичките извивки и завои на лабиринта. Изпитанието се наричало Пътят към Йерусалим.

Едно от най-древните изображения на лабиринт в Северна Европа се отнася вероятно към 2500-та г. пр. Христа. То представлява тройна спирала, изсечена на вътрешната стена на гробището Ню Грейндж в ирландското графство Мит.

От края на XII-ти век рисунки на лабиринти започват да се появяват в европейските църкви, изобразявани на плочите на църковните подове. Такива рисунки се срещат в много катедрални сгради от средновековна Франция, в това число градовете Амен, Шартр и Сан.

Лабиринтите започват да се използват в народните ритуали, извършвани за плодородиеВ християнските църкви изображенията на лабиринти са вплетени в картини, които изобразяват разкайващ се грешник. Той трябва да премине на колене през всичките извивки и завои на лабиринта. Изпитанието се наричало “Пътят към Йерусалим” и се налагало на тези, които искали да посетят светите места.

Лабиринтите започват да се използват в народните ритуали, извършвани за плодородие. По време на великденските и майските празненства в Англия имали обичая да поставят т. нар. “любовна беседка” в центъра на лабиринт. Младите влюбени трябвало да се открият един друг в лабиринта и да се усамотят в беседката. Този обичай бил популярен до средата на XIX-ти век.

От началото на XVI-ти век в Европа се появила модата да се правят градини във формата на лабиринти. За техни стени служели високи живи храсти. Това показва доколко лабиринтите навлизат в ежедневието на хората. През 1978 г. е открит най-големият известен днес лабиринт от такъв тип. Той се намира в Лонг Хаус, графство Уилтшир.

         Към част първа
прочитания: 7010

Lacuna_Coil_2 Firma Bg

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info