At The Gates 01
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя група искате да гледате на Hills of Rock 2019?

Metallica
Megadeth
Rammstein
Anthrax
W.A.S.P.
Manowar
Blind Guardian
Accept
Slipknot
Godsmack
Machine Head
Exodus

 
   Резултати

ВРЕМЕТО

ВАЛУТИ
Colibrikantora_new
Рисунките на древни лабиринти (част втора)
 
23 Дек, 2010
Рисунките на древни лабиринти (част втора)В някои църкви лабиринти са вплетени в картини, които изобразяват разкайващ се грешник. Той трябва да мине на колене през всичките извивки и завои на лабиринта. Изпитанието се наричало Пътят към Йерусалим.

Едно от най-древните изображения на лабиринт в Северна Европа се отнася вероятно към 2500-та г. пр. Христа. То представлява тройна спирала, изсечена на вътрешната стена на гробището Ню Грейндж в ирландското графство Мит.

От края на XII-ти век рисунки на лабиринти започват да се появяват в европейските църкви, изобразявани на плочите на църковните подове. Такива рисунки се срещат в много катедрални сгради от средновековна Франция, в това число градовете Амен, Шартр и Сан.

Лабиринтите започват да се използват в народните ритуали, извършвани за плодородиеВ християнските църкви изображенията на лабиринти са вплетени в картини, които изобразяват разкайващ се грешник. Той трябва да премине на колене през всичките извивки и завои на лабиринта. Изпитанието се наричало “Пътят към Йерусалим” и се налагало на тези, които искали да посетят светите места.

Лабиринтите започват да се използват в народните ритуали, извършвани за плодородие. По време на великденските и майските празненства в Англия имали обичая да поставят т. нар. “любовна беседка” в центъра на лабиринт. Младите влюбени трябвало да се открият един друг в лабиринта и да се усамотят в беседката. Този обичай бил популярен до средата на XIX-ти век.

От началото на XVI-ти век в Европа се появила модата да се правят градини във формата на лабиринти. За техни стени служели високи живи храсти. Това показва доколко лабиринтите навлизат в ежедневието на хората. През 1978 г. е открит най-големият известен днес лабиринт от такъв тип. Той се намира в Лонг Хаус, графство Уилтшир.

         Към част първа
прочитания: 7968

At The Gates 02 AgroPlovdiv

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info